Lesy ČR: Pět nových nádrží vzniklo na místě zaniklých rybníků ze 16. století

02.09.2024 19:39 | Tisková zpráva

Třebánka, Kasalka, Obora, Mareška a Martinka, soustavu pěti vodních nádrží vybudovaly Lesy ČR za 11,2 miliony korun v porostech nedaleko obce Obora u Hracholusk v Jihočeském kraji. Podnik tak v rámci programu Vracíme vodu lesu dokončil s finanční podporou Ministerstva zemědělství další projekt, který pomůže adaptovat krajinu na klimatickou změnu.

Lesy ČR: Pět nových nádrží vzniklo na místě zaniklých rybníků ze 16. století
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Kaskádu pěti průtočných jihočeských nádrží vybudovali v letech 2019 až 2023 vodohospodáři z Lesů ČR v bývalé Netolické oboře na místě zaniklých rybníků. Na 1,3 hektarech dnes zadrží až 13 tisíc metrů krychlových vody. Kromě toho jsou krajinotvorným prvkem a biotopem vodomilných rostlin a živočichů. „Na stavbu dohlíželi archeologové a objevili zemní konstrukce i fragmenty dřevěných výpustí historických rybníků ze 16. století. Je pravděpodobné, že šlo o původní rybníky Jakuba Krčína z Jelčan,“ řekl Martin Poláček, vedoucí Správy toků pro oblast povodí Vltavy z Lesů ČR. 

Netolická obora byla historicky i krajinářsky jedinečným fenoménem. Na třech tisících hektarech ji založil věhlasný rožmberský regent a stavitel rybníků Jakub Krčín z Jelčan. Po něm převzal péči o krajinu Vilém z Rožmberka, který dal vystavět lovecký zámek Kratochvíle a dokončil oplocenou oboru s daňky, bažanty, velbloudy i buvoly. Navštěvoval ji tehdy každý, kdo v Čechách něco znamenal včetně císaře Rudolfa II. Po třicetileté válce ale byla vypleněná a zanikla. Téměř neporušená historická krajina v původní renesanční podobě se zachovala až dosud.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zdravotnictví: Zákon o zdravotních službách zefektivní zřizování pohotovostí a posílí práva pacientů

11:27 Ministerstvo zdravotnictví: Zákon o zdravotních službách zefektivní zřizování pohotovostí a posílí práva pacientů

Vláda schválila návrh komplexní novely zákona o zdravotních službách. Ta přináší zásadní změny v obl…