Léto s Českým rozhlasem se ponese v duchu cestování, nových pořadů i sportu

29.06.2024 16:13 | Tisková zpráva

Český rozhlas připravil na prázdniny pro své posluchače velmi bohatý program. Celoplošné i regionální stanice nabídnou během léta speciální vysílání v podobě cestovatelských seriálů po rozmanitých místech Čech i Evropy, tipů na výlety a návštěv zásadních kulturních akcí. Letní období se rovněž neobejde bez významných sportovních událostí, zábavného vysílání pro děti, nových pořadů nebo rozhlasových her.

Léto s Českým rozhlasem se ponese v duchu cestování, nových pořadů i sportu
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Prázdninové vysílání na stanici Český rozhlas Radiožurnál začne už tradičně na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Každý den od soboty 29. června do soboty 6. července mohou návštěvníci festivalu přijít k stříbrnému R-streamu a 5 hodin denně být součástí vysílání nejposlouchanější stanice v Česku. Festivalovými hosty Jana Pokorného a odpoledního Filmžurnálu s moderátory Hankou Shánělovou a Pavlem Sladkým budou mimo jiné Iva Janžurová, Goeffrey Rush, Táňa Dyková, Tereza Ramba, Jakub Voráček, Theodora Remundová, Veronika Žilková nebo Jiří Havelka.

Ve dvou speciálních pořadech pak bude mít Jan Pokorný u mikrofonu tvůrce a herce očekávaného filmu Vlny, který má světovou premiéru právě na festivalu ve Varech. Děj filmu se odehrává v šedesátých letech minulého století a vychází z reálných příběhů redakce Mezinárodního života Československého rozhlasu.

Stanice Český rozhlas Dvojka plánuje novou devítidílnou sérii Cestovatel, ve které Petr Vavrouška zavede posluchače do celkem devíti zemí, kde mnoho Čechů tráví letní dovolenou. Každou prázdninovou sobotu po 15. hodině navštíví jednu z destinací, přičemž jí bude věnován také celý následující týden včetně doprovodného obsahu plného zajímavostí, tipů a receptů na typická místní jídla. Série bude spojená s Pátračkou, soutěží, díky níž mohou posluchači po devět týdnů hrát o devět víkendových pobytů.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 22008 lidí

V průběhu července a srpna budou mít posluchači možnost objevovat nejkrásnější české hrady a zámky s moderátorem Václavem Žmolíkem. Pořad Blízká setkání každou středu převezme a za moderátorský mikrofon usedne cestovatel Petr Horký. Pozadu nezůstane ani literární a literárně dramatická tvorba. Četba na pokračování nabídne novinky jako Vzpomínky na Afriku nebo Rok v Provenci. V rámci rozhlasových her je připravena například Cesta kolem světa za 80 dní, Velký vandr, Vražda na Nilu a mnoho dalších.

Speciální akci na léto chystá i Český rozhlas PLUS. Hlavní tváří konference Hranice (ne)svobody, kterou stanice připravuje s knihovnou Václava Havla, bude Timothy Snyder, spi-sovatel a profesor z americké univerzity v Yale, s přednáškou „Havel, nepředvídatelnost a svoboda“. Součástí programu bude také debata s ukrajinskou novinářkou Sevhil Musajevovou nebo speciální epizody sérií Chyba systému a Na východ.

Pro stanici Český rozhlas Vltava bude klíčové Kafkovské léto, které je věnované výročí 100 let od smrti proslulého prozaika Franze Kafky. Součástí bohatého programu bude premiérové uvedení románu Zámek v podání Kamila Halbicha, dále také povídky psané Kafkou i jeho současníky, dramatizace díla Proměny či rukopis mladé české autorky Zuzany Říhové, popisující setkání Franze Kafky s Felicí Bauerovou.

Letní prázdniny zpestří posluchačům Radio Wave prostřednictvím speciálů nejoblíbenějších pořadů. Zazní letní Balanc, Pot, Podhoubí, Lit, Buchty i Houpačky. Červenec přinese letně laděnou minisérii podcastu Pochlap se, kde bude moderátor Václav Rouček zpovídat ty nejzajímavější ženy české popkulturní scény. Na srpen je přichystaná doprovodná série cestovatelského pořadu Casablanca, ve které Pavel Sladký vyrazí na vrcholy českých kopců s oblíbenými hosty. Začátkem léta odstartuje také nový pravidelný pořad o popkultuře Slejvák. Vilma Svobodová a Míra Harant v něm budou komentovat novinky o dění v popkultuře i na sítích. Podcasteři Radia Wave zároveň nebudou chybět se svým programem na zásadních kulturních akcích jako je Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, Prague Pride nebo Letní filmová škola v Uherském Hradišti.

Stanice navíc v červenci plánuje hudební projekt Opulence ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy, kdy půjde o sérii debat a koncertů v Trojském zámku. Jako audiokniha na léto se pak představí Fosílie, čtenáři oceňovaný mezigenerační román Michala Kašpárka.

I v létě bude důležitou součástí vysílání sport. Radiožurnál Sport odvysílá všechny zápasy vyřazovací fáze mistrovství Evropy ve fotbale. Pak už dostanou prostor především olympijské hry v Paříži. Radiožurnál pro fanoušky českých reprezentantů opět připravil sérii časosběrných dokumentů Olympijský rok, do kterého se tentokrát zapojili olympijští šampioni Jiří Prskavec, Lukáš Krpálek, mistři světa v beachvolejbalu David Schweiner a Ondřej Perušič, wimbledonská vítězka Markéta Vondroušová, šéf české výpravy Martin Doktor, pětibojař Martin Vlach, Iveta Miculyčová a paralympijský šampion David Drahoninský.

Od 26. července do 11. srpna pak stanice Radiožurnál a Radiožurnál Sport připravily pro posluchače stovky hodin přímých přenosů, rozhovorů a reportáží z největší sportovní akce roku. Kromě reportérů Českého rozhlasu provede olympijskými hrami i moderátor a mnohonásobný šampion Jiří Ježek.

Letní projekt České na talíři chystá zahraniční vysílání ČRo Radio Prague International. Krátká videa v šesti jazycích (angličtině, němčině, francouzštině, španělštině, ukrajinštině a ruštině) přiblíží turistům i všem se zájmem o Česko, jak se připravují tradiční speciality české kuchyně.

V rámci aplikace mujRozhlas bude k dispozici další série Digitálního spisovatele – děl napsaných AI. True crime podcast nazvaný Rozluštěné záhady se tentokrát zaměří na to, jak by vypadal dokonalý zločin podle umělé inteligence.

Rádio Junior si pro děti připravilo velkou letní soutěž nazvanou Výprava do ZOO. Úkolem je poslechnout si tři pohádky – Cesta do Afriky, Jak se lemur odnaučil šťourat v nose a Dar ze ZOO – a zjistit, jaká tři zvířata chybí na herním plánu, domalovat je tam a vyfocený výsledek poslat do 1. září na e-mail radiojunior@rozhlas.cz. Herní plán včetně dalších informací posluchači najdou ZDE. Kromě soutěže se děti mohou těšit na premiéru cyklu básniček PoZOOr! opět se zvířecí tematikou. Autorka Tereza Klíčník Verecká sepsala krátké básničky, které děti seznámí s přirozeným zvukovým prostředím a projevy jednotlivých druhů zvířat, a budou tak připomínat rozhlasové safari.

Regionální stanice Českého rozhlasu provedou posluchače po českých pohořích v rámci projektu Léto na horách. Celé prázdniny bude možnost poznávat zajímavá místa našich hor, přičemž každý týden bude patřit jednomu pohoří. Posluchači postupně dostanou tipy na návštěvu Krušných hor, Beskyd, Krkonoš, Šumavy a dalších míst. S projektem je navíc spojená soutěž, kdy každý všední den zazní soutěžní otázka, za jejíž správnou odpověď výherce získá horský cestovatelský balíček. Současně s tím bude zařazen do pátečního slosování o víkendový pobyt pro dvě osoby na jednom z atraktivních míst našich hor.

Příspěvky z Léta na horách nabídnou také víkendové Výlety po 13. hodině, a to včetně dvou speciálních přímých přenosů – 20. července z Řemeslných trhů na kolonádě v Jánských Lázních a 24. srpna z Mistrovství světa v rýžování zlata ve Zlatých horách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

ERÚ prověřil, jak zprostředkovatelé plní informační povinnosti. U 70 procent webů zjistil pochybení

19:15 ERÚ prověřil, jak zprostředkovatelé plní informační povinnosti. U 70 procent webů zjistil pochybení

Energetický regulační úřad (ERÚ) plošně zkontroloval, jak energetičtí zprostředkovatelé plní své inf…