Liberecký kraj: V dětská část cvikovské léčebny respiračních nemocí má novou plynovou kotelnu

20.07.2024 11:27 | Tisková zpráva

Výměnu více než dvacet let starých plynových kotlů Volf za nové středotlaké kondenzační kotle UNICAL o celkovém výkonu 1,2 MW. To přinesl v červnu letošního roku dokončený projekt v dětské části Léčebny respiračních nemocí ve Cvikově. Celkové náklady činily 9.992.135,83 korun včetně DPH. Výstavba začala předáním staveniště v únoru 2024.

Liberecký kraj: V dětská část cvikovské léčebny respiračních nemocí má novou plynovou kotelnu
Foto: Liberecký kraj
Popisek: Liberecký kraj - logo

„Staré atmosférické kotle byly za hranou životnosti. Nové tři kotle – každý o výkonu 400 kW – posunou kvalitu cvikovské léčebny zase o výrazný kus dále. Rekonstrukce přinesla také kromě jiného modernizaci přidružené plynové regulační stanice a vydláždění prostorů interiéru. Jedná se tedy nyní o novou, čistou a moderní kotelnu, která bude sloužit další desítky let,“ uvedl Vladimír Richter, radní pro resort zdravotnictví. „Je potřeba také dodat, že částku za rekonstrukci si v podstatě zaplatila sama léčebna, která před nedávnem uspěla v dotačním programu na rozvody kyslíku, a tak finanční prostředky vyčleněné na tento projekt využila na kotelnu.“

V dalších etapách plánovaných rekonstrukcí a energeticky úsporných opatření by se ve cvikovské léčebně mělo nahradit původní ocelové potrubí spojující kotelnu s předávacími místy jednotlivých objektů potrubím předizolovaným. Dále bude brzy možné jako náhradní palivo využívat lehký topný olej. V neposlední řadě bude Liberecký kraj pokračovat v zateplování objektů a bude se zasazovat o vystavění obnovitelných zdrojů energie v areálu.

Významnými stavebními úpravami prošel pavilon Léčebny respiračních nemocí v Martinově údolí ve Cvikově na podzim roku 2022. Získal kompletní zateplení, nová okna s elektrickými venkovními žaluziemi, rekonstrukce se dočkala také střecha.

Dětská část prošla v letech 2020 a 2021 rekonstrukcí za 10,5 milionu korun. Konkrétně se jednalo o pavilon C. Byly vybudovány sprchy a toalety, herny dostaly nové vybavení, dětem nově slouží tři kolotoče a keramická dílna. Do Martinova údolí dorazil nový traktůrek, výměnou prošel nákladní výtah a opravy se dočkaly sprchy.

V roce 2023 začaly další dva projekty. Kromě nových rozvodů kyslíku za 17,3 milionu korun se jedná o zateplení střech, teras, vnějšího pláště, venkovních elektrických žaluzii v pavilonu A za 26 milionů. Vedení léčebny také prověřuje možnost nainstalovat fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 200 kWp.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Povodí Odry: Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

22:10 Povodí Odry: Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadn…