Jablka ze sadů z Ivančic, brambory od zemědělců z jižní Moravy, maso od lokálních zpracovatelů. Na jídelní lístky menz Masarykovy univerzity jsou pravidelně zařazovány varianty jídel, na kterých najdou strávníci označení a informace o podílu regionálních surovin v porci.
Preference environmentálního hlediska výběru dodavatele sice může znamenat vyšší nákupní cenu suroviny, ale ukazuje se, že orientace na lokální dodavatele je v některých případech ekonomicky výhodnější. Prioritu před výhradním cenovým hlediskem tak dostává udržitelné veřejné zadávání s ohledem na lokálnost a sezonnost.Při běžném provozu nakupuje Správa kolejí a menz MU potraviny formou centralizovaného systému FirstBuySale. „Aby bylo možné nákupy surovin rozšířit o farmářské dodávky, musí dodavatelé splňovat několik zásadních podmínek. První z nich je registrace na již zmíněném portálu, ale jsou to i další podmínky. Například dodávat suroviny následující den po objednání mezi pátou až sedmou hodinou ranní, neúčtovat si dopravu, nemít minimální závozy a mít certifikáty, že jejich zboží splňuje podmínky pro dodávání stravovacím provozům,“ vypočítává ředitel Správy kolejí a menz Masarykovy univerzity Kamil Kulíšek.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva