Ministerstvo spravedlnosti odeslalo do připomínkového řízení změny v trestním právu

27.03.2024 19:15 | Tisková zpráva

Ministerstvo spravedlnosti dnes 26. března 2024 odeslalo do mezirezortního připomínkového řízení koaliční návrh očekávané změny v trestním právu.

Ministerstvo spravedlnosti odeslalo do připomínkového řízení změny v trestním právu
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Návrh novely trestního zákoníku a trestního řádu odráží moderní vizi trestněprávní politiky vycházející z konceptu restorativní justice. Byl široce diskutován s celou řadou odborníků a zástupců odborné i laické veřejnosti a neziskového sektoru. „Nad touto novelou trestních předpisů probíhaly diskuse nejen s koaličními partnery, ale také se zástupci příslušných resortů (např. Ministerstva vnitra, Policie ČR), relevantních aktérů (soudci, státní zástupci, Vězeňská služba ČR a další) a v neposlední řadě dotčených neziskových organizací. Před prvním čtením v Poslanecké sněmovně budu o zákonu jednat ještě se zástupci opozice,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41436 lidí

Nové pojetí vyvození následků z trestního jednání s odpovídajícím trestáním s důrazem na odpovědnost pachatele vedoucí ke snižování recidivy povede i ke zvýšení bezpečnosti a ve svém důsledku i ke zvýšení pocitu spravedlnosti s nezanedbatelným pozitivním efektem na výdaje celého systému trestní justice.

Hlavní změny, týkající se již samotného trestního řízení, které bude rychlé a efektivnivnější i ve vztahu k obětem, s možností ukládání i krátkodobých trestů odnětí svobody trestním příkazem, jsou následované jak změnami trestních sankcí, zejména posílením alternativních trestů, jejichž efekt bude umocněn připravovaným novým systémem elektronického monitoringu odsouzených, tak i změnami ve vymezení trestných činů a trestů za ně, u kterého dochází k zavedení nových trestných činů, reagujících na současné výzvy, jako je neoprávněná činnost pro cizí moc a trestný čin kriminalizující tzv. deepfake pornografii a současně ke změnám umožňujícím spravedlivější trestání pachatelů.

Předpokládáme, že předkládaný návrh projde plodnou diskuzí v rámci meziresortního připomínkového řízení, v jejímž důsledku ještě může doznat změn, které jsme připraveni zapracovat. Ministerstvo spravedlnosti bude o materiálu, kdy bude předkládán vládě, informovat podrobněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…