Ministerstvo zdravotnictví: Světový týden kojení - zdraví matek a dětí na prvním místě

03.08.2024 22:08 | Tisková zpráva

U příležitosti Světového týdne kojení, který tradičně probíhá od 1. do 7. srpna, se Ministerstvo zdravotnictví, Úřad vlády, Světová zdravotnická organizace, zmocněnkyně vlády pro lidská práva, Státní zdravotní ústav a Ústav zdravotnických informací a statistiky spojují, aby zdůraznili význam kojení jako klíčového prvku pro zdraví matek a dětí a potřebu jeho ochrany a podpory.

Ministerstvo zdravotnictví: Světový týden kojení - zdraví matek a dětí na prvním místě
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

„Kojení je fyziologickou normou a jedním z nejefektivnějších způsobů, jak zajistit zdraví dětí a jejich matek,” říká náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Nekojení zvyšuje riziko náhlého úmrtí kojenců (SIDS), infekcí ucha, dýchacích cest a trávicího traktu, a také zvyšuje pravděpodobnost rozvoje chronických stavů, jako jsou astma, obezita a diabetes 2. typu. U matek nekojení zvyšuje riziko rakoviny prsu a vaječníků, riziko výskytu diabetu 2. typu či některých kardiovaskulárních onemocnění, jako je infarkt myokardu a mrtvice.

„Kojení nelze redukovat na výhradně zdravotnické téma. Má také významnou společenskou, environmentální a lidskoprávní dimenzi. Vytváření vstřícného prostředí a podmínek pro podporu kojení na všech úrovních je nedílnou součástí podpory reprodukčního zdraví a práv žen i naplňování práv dětí. Jsem ráda, že se toto důležité téma komplexně řeší a že s Ministerstvem zdravotnictví můžeme společně spolupracovat na tom, aby všechny ženy a děti dostaly péči, kterou potřebují,” doplňuje zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

„Při příležitosti Světového týdne kojení oceňme kojící matky a společně jim dejme veškerou podporu, kterou potřebují. Rádi bychom, aby matky byly vidět a slyšet a mohly sdílet své příběhy o kojení a důležitosti víceúrovňové podpory. Kojení je pro každou ženu jiné a je důležité si uvědomit, že je v pořádku požádat o pomoc. Kojení je také základním opatřením v oblasti veřejného zdraví, které zajišťuje optimální výživu, posiluje imunitní systém a vytváří jedinečné pouto mezi matkou a dítětem a také zachraňuje životy. Světová zdravotnická organizace nadále podporuje iniciativy v oblasti kojení, aby zajistila, že každá matka bude mít vše, co k úspěšnému kojení potřebuje,“ uvedla vedoucí Kanceláře WHO v Česku Zsofia Pusztai.

Světový týden kojení je příležitostí zdůraznit význam kojení jako klíčového prvku pro zdraví matek a dětí. WHO i Ministerstvo zdravotnictví doporučují výlučné kojení po dobu prvních šesti měsíců a pokračování v kojení s další stravou do 2 let i déle.

Letošní Světový týden kojení se věnuje snižování nerovností. Ministerstvo zdravotnictví spolu s WHO a zmocněnkyní vlády pro lidská práva budou pokračovat v ochraně a podpoře kojení a zajišťování rovného přístupu k nezbytné péči a podpoře pro všechny ženy a děti.

Jedním z těchto kroků je také zajištění transparentnosti, proto ministerstvo ve spolupráci s partnery zveřejňuje data o kojení v českých porodnicích za rok 2023 (více ZDE).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

NKÚ: Digitalizace MPSV - úředníci data ručně přepisují, kopírují, tisknou; občané stále dokládají už známé informace

10:17 NKÚ: Digitalizace MPSV - úředníci data ručně přepisují, kopírují, tisknou; občané stále dokládají už známé informace

Ani po deseti letech nebyly vybrané klíčové IT projekty v resortu Ministerstva práce a sociálních vě…