Muzeum Zlín: Ševci žijí aneb Svatý Kryšpín a Kryšpinián v muzeu

25.10.2024 22:03 | Tisková zpráva

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně zve v sobotu 26. října 2024 v čase 10.00-16.00 na již tradiční program pro celou rodinu u příležitosti svátku patronů ševců sv. Kryšpína a Kryšpiniána, věnovaný obuvi, obouvání a obuvnictví.

Muzeum Zlín: Ševci žijí aneb Svatý Kryšpín a Kryšpinián v muzeu
Foto: Muzeum Zlín
Popisek: Muzeum jihovýchodní Moravy Zlín - obuvnické muzeum

Svátek ševcovských patronů patřil ve Zlíně v minulosti k těm nejslavnostnějším už dávno před vznikem firmy Baťa. Muzeum se snaží udržet povědomí o slavné obuvnické minulosti města akcí, která nahlíží do historie i současnosti tohoto řemesla.

Tradiční výrobu obuvi ukáže Mistr tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje a držitel titulu Nositel tradice lidových řemesel Jiří Hýža ve staré obuvnické dílně z konce 19. století, průmyslovou výrobu obuvi pak firma Svit Machinery. V permanenci budou některé stroje z baťovské výrobní linky a zájemci se tu dozvědí více o všech operacích, které jsou nutné k průmyslové výrobě bot.

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 5083 lidí

Výstupy nejmodernějších obuvnických výzkumů představí Centrum výzkumu obouvání při UTB ve Zlíně. Současnou obuvnickou produkci zastoupí přehlídka barefoot obuvi od firmy Saltic.

„Hlavně děti ocení již tradiční procházku po chodníku zdraví vytvořenou z různých materiálů, kterou připravili studenti Ateliéru obuvi při UTB Zlín. Ve spolupráci s Českou obuvnickou a kožedělnou asociací si návštěvníci budou moci nechat nechat změřit a vyhodnotit stav svých choditel, školená pedikérka A. Fabriková pak poskytne konzultaci k péči o ně,“ uvedla Silvie Lečíková z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Návštěvníci se mohout těšit také na odborné poradenství v oblasti oprav a čistění obuvi. Chybět nebudou ani hravé aktivity pro děti, mezi nimi i luštění tajenky o drobnou odměnu.

Vstupné na akci je jako do muzejní expozice Princip Baťa, kde se akce koná, tzn. 149 Kč základní, 69 Kč snížené a 289 Kč rodinné pro 2 dospělé a až 4 děti. V rámci vstupného na tuto akci mohou lidé navštívit také 44 Centrum řemesel a jeho otevřenou obuvnickou dílnu ve 44. budově továrního areálu. Odchod na exkurze do 44. budovy bude v 11:00, 13:00 a 15:00 hodin.

Více informací najdete ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Muzeum Zlín: Ševci žijí aneb Svatý Kryšpín a Kryšpinián v muzeu

22:03 Muzeum Zlín: Ševci žijí aneb Svatý Kryšpín a Kryšpinián v muzeu

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně zve v sobotu 26. října 2024 v čase 10.00-16.00 na již tradiční …