Na východě Čech se sází stromy s Nadací ČEZ

22.10.2022 9:15 | Tisková zpráva

Nadace ČEZ letos pomůže vysadit téměř 6 000 nových stromů, celkem jich díky ní krášlí českou krajinu už 113 000. Jen v letošním roce podpořila Nadace ČEZ v rámci svého grantu Stromy celkem 69 projektů napříč republikou, což je třetí nejvyšší počet od spuštění programu v roce 2011. Výsadba nových alejí, větrolamů či obecních sadů probíhá právě nyní, během října a listopadu. Českou republiku tak bude krášlit a ozdravovat už 113 066 stromů a jiných dřevin s pomyslnou oranžovou visačkou.

Na východě Čech se sází stromy s Nadací ČEZ
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

A trochu statistiky: V Královéhradeckém kraji podpořila Nadace ČEZ v programu Stromy od roku 2011 celkem 38 projektů částkou téměř 4 miliony korun. V loňském roce grant dostal 1 žadatel.

V Pardubickém kraji podpořila Nadace ČEZ v programu Stromy od roku 2011 celkem 23 projektů částkou přes 2 a půl milionů korun. V loňském roce grant dostaly 4 žádosti.

V Kraji Vysočina  to pak bylo od roku od roku 2011 dokonce 66 projektů s částkou více jak 5 a půl milionu korun. V loňském roce stromy sázeli na 12 místech.

Největší česká firemní nadace se prostřednictvím svého grantu Stromy snaží navracet stromy do volné krajiny i do měst a obcí, tedy mimo současné lesní plochy. Celkem už podpořila výsadbu desítek tisíc stromů, jen letos prostřednictvím 69 projektů přibude více než 5 800 sazenic ve formě alejí, větrolamů, ale i arboret, obecních sadů či veřejných zahrad. Od roku 2011 tak města, obce a neziskové organizace díky Nadaci ČEZ vysadily dřeviny za více než 71,6 milionu korun.

„Těší nás, že i po 11 letech je o grant Stromy pořád velký zájem, stoupá rovněž kvalita připravených projektů. V letošním druhém kole grantového řízení jsme tak podpořili dvojnásobek žádostí oproti prvnímu kolu“, říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Podzimní výsadba v obcích a městech probíhá právě v těchto dnech. Sázení stromků má často formu společenské akce, kde se potkávají sousedé a rodiny. V řadě obcí pak do sázení aktivně zapojují i děti.

„Zasadit strom vlastníma rukama, pečovat o něj, pozorovat, jak se proměňuje během ročních období a jak roste, to vše pomáhá u dětí pěstovat lásku k přírodě. Na sázecích akcích je krásné pozorovat, jak něžně se k mladým stromkům chovají i mrňouskové v mateřské školce. Je to dobrý základ pro to, aby později sami chránili naši krásnou krajinu,“ doplňuje Ziková.

Stromy v krajině se stejně jako lesy potýkají s vlnami sucha a řáděním různých škůdců. Jednou z podmínek grantu Stromy Nadace ČEZ proto je, aby se vysazovaly jen v místě původní dřeviny, které si s náročnými podmínkami dokážou poradit.

V rámci grantu Stromy mohou o příspěvek až 150 000 korun kromě obcí žádat i různé neziskové organizace, spolky či školy. Ačkoliv aleje a stromořadí stále mezi žádostmi převažují, objevují se i projekty na revitalizaci parků, zastínění dětských hřišť a odpočinkových míst, zakládají se arboreta či obnovují bývalé obecní sady.

Na východě Čech mají nové stromořadí například:

V Dolní Kalné, malebné podkrkonošské obci, hlohy a javory lemují nově opravenou hřbitovní zeď, jilmy jsou vedle zdravotního střediska a jeřáby a olše jsou i na novém autobusovém stanovišti. Ve Sportovním a odpočinkovém areálu s koupalištěm a kempem dobrovolníci vysadili 8 nových javorů. Nová zeleň pomůže oddělit a zacelit vznikající průrvy po těžbě zničeného lesního porostu, který s areálem sousedí.  Nadace ČEZ na výsadbu přispěla částkou 130 tisíc korun v rámci grantového řízení Stromy.

V Hořiněvsi vyrostla nová edukační stezka Fyzikové ve světě elektřiny vyrostla u zámku.  V rámci podzimní výsadby stromů, zde bylo vysazeno 12 vzrostlých nových sazenic třešní a lip. Nadace ČEZ na výsadbu přispěla částkou 120 tisíc korun v rámci grantového řízení Stromy.

V obci Jaroslav byly vysazeny stromy a keře na třech stanovištích v severní části obce. Hosmanův kopec, který byl bez dřevin se dočkal výsadby listnatých stromů. Cílem je založit zahradu u odpočinkového místa se studnou a posezením, které vznikne po zbouraném hospodářském stavení. Podél přístupové cesty vznikne lipové stromořadí. Na druhé straně podél cesty na Fidrhelův kopec byl vysazen červenolistý buk, který vizuálně ukončuje celý prostor. Na výsadbu přispěla Nadace ČEZ částkou 142 a půl tisíce korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.