Nemocnice Znojmo: Změna stravování u malých pacientů

26.01.2024 10:04 | Tisková zpráva

Od začátku tohoto týdne přistoupila znojemská nemocnice ke změně stravování na Dětském oddělení. Jednotné svačiny byly nahrazeny výběrem z celé řady potravin tak, aby byla pokryta náročnost malých a dospívajících dětí na stravování.

Nemocnice Znojmo: Změna stravování u malých pacientů
Foto: Nemocnice Znojmo
Popisek: Nemocnice Znojmo

Po změně stravování maminek v porodnici přichází znojemská nemocnice s další změnou ve způsobu stravování, a to na Dětském oddělení. Dosud byly podávány ke svačině rohlíky s bílou kávou, na přilepšenou dostávaly děti ovocné kapsičky nebo koláčky. Tato nabízená strava byla často dětmi vracena. „Důvodem, proč jsme přistoupili ke změně, bylo hlavně rozšíření sortimentu svačinek, protože malí pacienti jsou docela nároční a vybíraví strávníci a také proto, že v případě dospívajících dětí je větší náročnost na množství přijímaného jídla,“ sdělila Jana Vacková, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči. Cílem změny je, aby si vybral každý dětský pacient podle své chuti, nehladověl a současně dodržel případné dietní omezení.

Nyní v rámci svačinek si mohou větší děti nebo rodiče těm menším vybrat z širokého sortimentu mléčných výrobků, ovocných kapsiček, tyčinek se sýrem, plněného pečiva, mléčných řezů, různých druhů pečiva, ochucených mlék, medu, marmelád atd. Svačinový vozík je doplňován ve spolupráci s nutričními terapeutkami tak, aby potraviny splňovaly výživovou hodnotu, případná dietní omezení, ale také požadavky resp. chuť dětských pacientů.

„U dětí v nemocničním prostředí často narážíme na nechutenství, proto jsme nyní přistoupili k možnosti nabídnout jim podobnou stravu, na kterou jsou zvyklí z domova, alespoň v rámci svačinek. Všechny svačinky jsou podávány pod dohledem zdravotnického personálu, zvláště v případě dietního omezení u některých dětí,“ uvedl Martin Pavlík, ředitel Nemocnice Znojmo.

Na oddělení je sortiment pro kašovitou dietu, šetřící dietu, bezmléčnou dietu, pro diabetiky a ve spolupráci s nutričními terapeuty je doplňováno dle potřeby bezlepkové pečivo a potraviny bez laktózy. „Postupně po tomto zkušebním provozu jsme připraveni zařadit sezónní ovoce, banány či hroznové víno. Během měsíce bychom chtěli rozšířit sortiment, abychom obohatily i večeře o šunku, sýr a zeleninu,“ doplnila Jitka Janíčková, vrchní sestra Dětského oddělení.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Sociální služby

Nemyslíte, že mnohem větší problém, než jsou finance, i když ty jsou většinou alfou omegou všeho je fakt, že populace stárne, ale sociální systém na to není vůbec připraven a nic se neděje? Už teď je problém sehnat třeba pečovatelák a další služby. Kdy začnete řešit tento problém? Protože už se měl ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Soutěž CzechSkills 2024 má zvýšit prestiž řemeslných a technických oborů u mladých

16:08 Hospodářská komora: Soutěž CzechSkills 2024 má zvýšit prestiž řemeslných a technických oborů u mladých

Podpořit zájem mladých lidí o technické a řemeslné obory a zvýšit společenskou prestiž lidí, kteří v…