Nemojovský potok zase meandruje krajinou, v melioračních kanálech jsou tůně, obnoví se i rašeliníky

03.08.2024 7:14 | Tisková zpráva

Do přírodních meandrů vrátili vodohospodáři z Lesů České republiky kdysi uměle napřímené koryto Nemojovského potoka na Pelhřimovsku v Kraji Vysočina a v odvodňovacích kanálech vybudovali tůně. Za bezmála milion korun se tak podařilo zlepšit vodní režim na 9 000 metrech čtverečních.

Nemojovský potok zase meandruje krajinou, v melioračních kanálech jsou tůně, obnoví se i rašeliníky
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Původní koryto, v minulosti zrušené a odstavené kvůli melioracím, které svedly vodu z lesa do hlubokých kanálů, bylo v porostu stále patrné. V době klimatické změny je ale třeba vodu v krajině zadržet a zvýšit tak její podzemní hladinu. Vodohospodáři z Lesů ČR proto v kanálech vybudovali tůně a obnovili téměř půlkilometrové někdejší meandrující koryto toku.

„V tůních se rozmnožují například čolci horští nebo skokani hnědí. V revitalizovaném území se zachovaly i rašeliníky. Těm se na podmáčených místech daří, takže počítáme s jejich rychlou regenerací,“ řekl Martin Kysela ze Správy toků pro povodí Vltavy z Lesů ČR.

Projekt „Revitalizace vodního režimu lesních půd – Křížovna“ spolufinancovala Evropská unie z Operačního programu Životní prostředí. Stavební náklady činily 981 312 Kč bez DPH.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

NKÚ: Digitalizace MPSV - úředníci data ručně přepisují, kopírují, tisknou; občané stále dokládají už známé informace

10:17 NKÚ: Digitalizace MPSV - úředníci data ručně přepisují, kopírují, tisknou; občané stále dokládají už známé informace

Ani po deseti letech nebyly vybrané klíčové IT projekty v resortu Ministerstva práce a sociálních vě…