Novou nádrž s tůněmi vybudovaly na Tachovsku Lesy ČR

17.08.2024 22:08 | Tisková zpráva

Vodní nádrž nedaleko obce Trpísty nazvanou Horské Domky vybudovaly Lesy České republiky na Tachovsku v Plzeňském kraji za 6,5 milionů korun bez DPH v rámci programu Vracíme vodu lesu. V mělkém pásmu vznikly dvě tůně.

Novou nádrž s tůněmi vybudovaly na Tachovsku Lesy ČR
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Na více než šesti a půl tisících metrech čtverečních se dá zadržet až devět tisíc metrů krychlových vody. V rozsáhlém lesním komplexu může být nádrž také nouzovým zdrojem požární vody a pojme i velkou vodu.

„V litorální části jsme vyhloubili dvě tůně. Vzniklo tak ekologicky cenné prostředí ideální pro drobné živočichy vázané na vodu,“ řekl Tomáš Rau, vedoucí Správy toků pro povodí Berounky z Lesů ČR.

Vodohospodáři vytipovali místo v údolní nivě Křelovického potoka kvůli vhodnému krajinnému profilu. Díky propustným vrstvám v podloží proudí pod povrchem značné množství podzemní vody. To se ukázalo až během stavby. „Dnešní čtyřmetrovou hráz jsme proto utěsnili hodně hluboko, aby ji voda nepodtékala. Těsnící vrstva v zemi je stejná jako nadzemní část hráze,“ dodal.

Vodní dílo se nachází ZDE (GPS: 13°4'61.142"E, 49°49'49.435"N). Nedaleko je cyklostezka 2295, barokní zámek Trpísty s anglickým parkem, přírodní park Úterský potok i několik bunkrů ze 30. let minulého století.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: Esejistická soutěž České hodnoty

22:03 Ministerstvo zahraničí: Esejistická soutěž České hodnoty

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky a Forum 2000 vyhlašují esejistickou soutěž na téma: „…