Podle současného plánu uvolňování vládních opatření se hospody a restaurace otevřou v pondělí 11. května s tím, že provoz bude umožněn pouze na venkovních zahrádkách. Proto je klíčové, aby města maximálně urychlila schvalování restauračních zahrádek, a současně odpustila nájemné a poplatky související s provozem venkovních zahrádek.
V České republice působí řádově 50 tisíc gastronomických zařízení, z toho přibližně 30 tisíc představují hospody a restaurace. V polovině března musela většina podniků uzavřít svůj provoz a 85 % z nich je v současnosti už téměř dva měsíce bez jakýchkoliv příjmů. Přestože některé provozovny udržely alespoň rozvoz jídel nebo prodej přes ulici, většina se ocitla bez příjmů a byla nucena propouštět. Stále hrozí, že část z nich současnou situaci neustojí a znovu neotevřou. Proto je velmi důležité, aby co nejvíc podniků mohlo v příštím týdnu otevřít alespoň venkovní zahrádku.
„Máme necelý týden do otevření hospod a restaurací a provozovatelé za podpory pivovarů připravují vše pro to, aby se hosté mohli bezpečně vrátit do svých oblíbených podniků,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. „Vyzýváme proto vedení měst a obcí v Česku, ať se připojí k Praze a dalším městům, a umožní provozovatelům hospod a restaurací rychlé a administrativně nenáročné otevírání venkovních zahrádek, včetně odpouštění nájmů a souvisejících poplatků.“
I po znovuotevření gastronomických zařízení lze předpokládat, že návrat hostů bude pozvolný a může trvat týdny i měsíce, než se situace vrátí do normálu. Proto i nadále trvají obavy, že část restaurací a hospod nemusí současnou situaci ustát a budou nucení natrvalo zavřít. „Vítáme návrh ministra Havlíčka na úhradu části nájmu za provozovatele a také doporučujeme zvážit kompenzaci nákladů na zvýšená hygienická opatření v hospodách,“ dodává Ferencová.
Generální ředitelka AMSP ČR Eva Svobodová k tomu dodává: „Předchozí dva týdny jsme pracovali spolu se svými partnery ČSPS a SMO ČR intenzivně na manuálu pro zajištění správné hygienické praxe zejména pro menší restaurace a hospody. Je třeba mít na paměti, že obrovský počet těchto provozoven, zejména na venkově, obsluhují mnohdy 1-2 osoby, často jsou rodinného typu, a proto pokyny musí být hlavně aplikovatelné v praxi. Vše je hotovo a tato doporučení můžeme zájemcům zdarma poskytnout.“
Otevření restauračních zahrádek jako prvního kroku k návratu komunitního a společenského života do měst a obcí, vítá i Radka Vladyková, výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR. „Každý dobrý starosta ví starou známou pravdu, že hospoda tvoří centrum obce a bez ní vázne celý společenský život. Mít se kde scházet, probrat radosti i strasti života, ale i obnovit sousedské vztahy je důležité jak pro člověka ve městě, tak i na vesnici. V souvislosti s otevřením vzniknou provozovatelům nemalé náklady na zvýšená hygienická opatření, takže velice kvitujeme návrh na částečnou kompenzaci těchto nákladů,“ uzavírá Radka Vladyková.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva