Policie ČR: Zadržení dvou pachatelů závažné trestné činnosti

27.07.2024 20:11 | Tisková zpráva

Jedno zadržení proběhlo ve středu v malé vesnici na Zlínsku, kde se skrýval cizinec odsouzený před dvaceti lety k desetiletému trestu odnětí svobody, druhé nedaleko Znojma, kde byl zadržen muž podezřelý z vraždy ve Vídni.

Policie ČR: Zadržení dvou pachatelů závažné trestné činnosti
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Muž, který dvacet let unikal, byl označen příznakem nebezpečného pachatele a to nejen díky drogové trestné činnosti za kterou byl odsouzen, ale také díky vysoké zdatnosti v bojových sportech. Proto se na zadržení podílelo několik složek policie ze dvou krajů. Součástí operace bylo nejen několik policistů cizinecké policie ze Zlína, včetně tamních kriminalistů a psovoda se psem, ale také policisté z brněnské zásahové a pořádkové jednotky a ze vzduchu celou situaci monitoroval dron letecké služby.

Důkladná příprava se vyplatila a vedla k rychlému a bezpečnému zadržení uprchlíka v jednom ze dvou vytipovaných domů v obci. Během zadržení policisté použili kromě hrozby zbraní, hmaty a chvaty. Po dvaceti letech skrývání se tak muž ocitl v poutech a byl převezen do věznice.

Jen pár hodin po objevení těla v jednom z vídeňských hotelů zadržela jihomoravská zásahová jednotka společné s policisty z odboru cíleného pátrání ÚSKPV, zapojených do evropské sítě ENFAST, na Znojemsku muže podezřelého z vraždy. Právě zapojení do sítě jednotek cíleného pátrání, stejně tak jako rychlá informační výměna a podpora cestou SIRENE, kterou zajišťují policisté z ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci, umožnilo   tak extrémně rychlý zásah.

Prakticky ještě nebylo ukončeno prvotní pátrání na místě činu a podezřelý již byl v poutech a na cestě do věznice. Díky tomu, že jsme součástí EU, které umožňuje rychlé předávání zločinců v rámci evropského zatykače, nebude předání muže rakouským kolegům trvat déle než několik týdnů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SFŽP: Šetrný a Platil jedou po úsporách

7:14 SFŽP: Šetrný a Platil jedou po úsporách

Každý někde bydlí a platí účty za energie. Zábavně vzdělávací pořad České televize „Šetrný a Platil“…