Poslanecká sněmovna: Součinnostní cvičení Ochranné služby PČR s dalšími složkami IZS

02.07.2024 13:21 | Tisková zpráva

V pondělí 1. července proběhlo v budově Poslanecké sněmovny součinnostní cvičení Ochranné služby Policie ČR s dalšími složkami integrovaného záchranného systému. Námětem letošního cvičení bylo řešení mimořádné události, při které by se v prostoru Sněmovny pohyboval aktivní útočník. Cvičení se účastnili také poslanci a zaměstnanci Kanceláře Poslanecké sněmovny.

Poslanecká sněmovna: Součinnostní cvičení Ochranné služby PČR s dalšími složkami IZS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Aktuální cvičení navazuje na cvičení složek integrovaného záchranného systému z loňského srpna, během kterého byla procvičena nejen součinnost složek IZS, ale také evakuace osob z objektu Poslanecké sněmovny. Na základě závěrů z hodnocení loňského cvičení je nyní nově aplikován Krizový informační a svolávací systém, jehož úkolem je včas informovat osoby v budově Sněmovny o nastalé krizové situaci.

„Je to již druhé bezpečnostní cvičení, které se za poslední rok v Poslanecké sněmovně uskutečnilo. Po loňském evakuačním cvičení jsme letos prověřili nový systém včasného varování a reakci osob nacházejících se v budově na přítomnost ozbrojeného útočníka v objektu. Chci velmi ocenit spolupráci s Ochrannou službou Policie ČR a ostatními složkami integrovaného záchranného systému při přípravě a realizaci cvičení. Společně také provedeme jeho vyhodnocení a realizaci příslušných navazujících opatření,“ uvedl vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 8128 lidí

Záštitu nad cvičením převzal sněmovní výbor pro bezpečnost. Jeho předseda Pavel Žáček se také cvičení zúčastnil: „Výbor pro bezpečnost, který se dlouhodobě účastní diskuze o posílení ochrany objektů, v nichž sídlí ústavní instituce, stejně jako zvyšování bezpečnosti tzv. měkkých cílů, se logicky stal gestorem součinnostního cvičení Integrovaného záchranného systému, které proběhlo v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Jeho cílem bylo nejenom prověřit rychlost a kvalitu zásahu sil a prostředků IZS, ale také reakci zaměstnanců Kanceláře Poslanecké sněmovny, politických klubů, poslanců i jejich aparátu na možnou mimořádnou událost.“

Z důvodu navození reálné modelové situace aktivního útoku se ve sněmovní budově pohyboval figurant-aktivní útočník, který byl Policií ČR v rámci cvičení eliminován.

„Součinnostního cvičení s názvem ´AMOK´ se zúčastnilo, ve spolupráci s policisty z KŘP hl. m. Prahy, na padesát policistů Ochranné služby PČR. Cílem a smyslem cvičení bylo sjednocení postupu Policie a ostatních složek IZS při reakci na aktivního útočníka. Námět a obsah součinnostního cvičení byl navržen a následně, po odsouhlasení vedením PSP, zpracován Oddělením speciální přípravy Ochranné služby PČR, které nyní vyhodnotí jednotlivé postupy celého cvičení. Výsledné poznatky budou použity v rámci odborné přípravy a výcviku policistů OS PČR,“ zhodnotil cvičení plk. Pavel Nachtman z Ochranné služby Policie ČR.

Na cvičení spolupracovala také Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy. Její ředitel Petr Kolouch uvedl: „Pro naši práci je velmi důležité, že se díky cvičením připravujeme na všechny potenciální hrozby, mezi které patří i události s aktivním ozbrojeným útočníkem na podobných specifických místech. Naše posádky v těchto případech nacvičují zejména postupy třídění a ošetřování pacientů podle zásad medicíny katastrof a také posilují součinnost s policejními složkami, které rozhodují o tom, kdy je pro zdravotníky za těchto situací bezpečné vstoupit na místo.“

Kancelář Polanecké sněmovny bude dál v reakci na bezpečnostní situaci v posledních letech pokračovat v systematickém posilování bezpečnosti a přípravy na možné krizové situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

MPO: Národní polovodičová strategie je v mezirezortním připomínkovém řízení

13:04 MPO: Národní polovodičová strategie je v mezirezortním připomínkovém řízení

Cíle pro podporu a rozvoj celého polovodičového ekosystému v České republice obsahuje Národní polovo…