Povodí Labe: Další zlepšení plavebních podmínek na labské vodní cestě

22.07.2024 22:03 | Tisková zpráva

Povodí Labe soustavně pracuje na obnově plavebního provozu na labské vodní cestě, který byl omezen po povodňových průtocích na začátku letošního roku. Na počátku července byly dokončeny práce, které dále zlepšily plavební podmínky mezi Brandýsem nad Labem a Chvaleticemi na středním Labi.

Povodí Labe: Další zlepšení plavebních podmínek na labské vodní cestě
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe - logo

Státní plavební správa vydala 16. 7. 2024 opatření obecné povahy č. 109/2024, které definuje omezení na vodní cestě Labe v úseku od ř. km 825,00 (Hněvice) po ř. km 949,10 (Přelouč). V současné době v úseku Labe od ř. km 864,50 (dolní plavební kanál plavební komory Brandýs nad Labem) až po ř. km 938,80 (přístav Chvaletice) je povolen maximální ponor plavidel 1,80 m a v úseku Labe od ř. km 938,80 (přístav Chvaletice) po ř. km 949,10 (Přelouč) je povolen maximální ponor plavidel 1,30 m.

Omezení jsou způsobena vysokým množstvím nánosů zejména v rejdách plavebních komor. Snaha Povodí Labe o zlepšení parametrů plavební dráhy spočívá hlavně v přesouvání těchto nánosů v rámci toku. Současně se chystáme na realizaci dodavatelských prací, které mají za cíl definitivně odstranit nánosy z labské vodní cesty.

Plnou hloubku v celém úseku labské vodní cesty, tedy hloubku 2,1 m s rezervou (marží) 0,3 m, očekáváme v první polovině roku 2025. Tyto plánované termíny však mohou být ovlivněny řadou faktorů.

Na dolním Labi nadále platí opatření obecné povahy č. 43/2024 ze dne 3. 5. 2024, na základě kterého je v úseku od říčního kilometru 825,00 (Hněvice) po říční kilometr 726,00 (Hřensko) povolena plavba bez omezení ponoru plavidel, avšak místně se směrovými úpravami v rámci plavební dráhy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha opět podpoří dostupnost služeb pro rodiny s dětmi

22:28 MHMP: Praha opět podpoří dostupnost služeb pro rodiny s dětmi

Rada hl. m. Prahy na svém pondělním jednání schválila vyhlášení Programu v oblasti rodinné politiky …