Povodí Moravy: Náplavka v Olomouci je dokončená a přístupná veřejnosti

15.10.2022 15:40 | Tisková zpráva

Náplavka na pravém břehu Moravy v Olomouci mezi mostem u Bristolu a mostem Václava Rendera je dokončená a přístupná veřejnosti. Stavba protipovodňových opatření bude kompletně dokončena v listopadu.

Povodí Moravy: Náplavka v Olomouci je dokončená a přístupná veřejnosti
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Jedna z hlavních dominant protipovodňových opatření v centru Olomouce je dokončená. Stavebníci na konci září dokončili práce na náplavce a předali stavbu ke kolaudaci. Kolaudace proběhla úspěšně a náplavka je otevřená pro veřejnost. „V rámci stavby 2. B etapy protipovodňových opatření jsme vytvořili dvě nové olomoucké dominanty: most Václava Rendera a novou náplavku. Smyslem náplavky bylo přiblížit řeku lidem a vytvořit odpočinkovou zónu v blízkosti řeky. To se nám povedlo a už dnes vidíme, jak tento trend napodobují další města. Podobné prvky vznikají třeba v Hranicích, Brně, řeku lidem chce přiblížit i Valašské Meziříčí a Vsetín,“ popisuje generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Náplavka je 370 metrů dlouhá a 12 metrů široká. Obložená je žulovým kamenem, který je dostatečně odolný proti povodňovým průtokům. Náplavka totiž není izolovanou stavbou, ale je významnou součástí protipovodňových opatření Olomouce. „Musí převést průtok o síle 650 m3/s, dle vodohospodářských výpočtů bude přibližně 30 dnů v roce zaplavena a odolat musí také ledovým jevům v době mrazů. Tomu také odpovídá její konstrukce,“ vysvětluje Gargulák.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Náplavka coby součást koryta a vodní dílo bude i nadále majetkem Povodí Moravy a město Olomouc ji bude mít v dlouhodobé výpůjčce. Na náplavce bude možné provozovat drobné občerstvení a společenské aktivity, jako koncerty či různá představení. Veškeré zařízení ale musí být mobilní – v případě, kdy z horního toku Moravy přijde varování před vysokými průtoky v řece, bude nutné náplavku během krátké doby vyklidit. Přesná pravidla povozu stanoví provozní řád.

Stavba náplavky je dokončena řádně v termínu, ve kterém měla původně skončit výstavba II. B etapy protipovodňových opatření Olomouc. Došlo pouze k dílčím zdržení na protějším břehu, který však nemá být přístupný veřejnosti. Důvodem zpoždění prací na levém břehu je souběh několika faktorů.

„Stavba probíhala takřka dva roky v režimu řady omezení, která způsobila epidemie koronaviru. Na to navázala krize ve stavebnictví, kdy zhotovitel stavby řešil výpadky dodávek některých materiálů, zejména kamene, o čemž jsme informovali už na počátku roku. Situace se zásobováním stavby kamenem se sice v posledních měsících zlepšila, nicméně několikaměsíční zpoždění dodávek žulových kamenů způsobené epidemií koronaviru se dařilo dohnat pouze částečně. V říjnu 2020 navíc během povodně došlo k zaplavení části stavby a stavební práce musely být přerušeny,“ říká investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška.

Dle dohody se zhotovitelem stavebních prací budou veškeré práce na protipovodňových opatřeních této etapy dokončeny nejpozději v listopadu.

Stavba II. B etapy PPO Olomouc za 730 mil. Kč navazuje na již dokončené etapy I. a II. A. Jejím cílem je zvýšení kapacity koryta Moravy v centrální části města na úroveň 650 m3/s, bude chráněno 20 tisíc obyvatel a majetek v hodnotě 3 mld. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

7:23 České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

Víte, jak ušetřit 44,68 kg CO2? Stačí si pro cestu mezi Prahou a Ostravou vybrat vlak místo automobi…