Povodí Moravy: Průtok v Šišemce na konci června dosáhl úrovně dvousetleté povodně

16.07.2024 7:09 | Tisková zpráva

Obce ležící podél Šišemky zasáhla večer 27. června přívalová povodeň, která výrazně překročila úroveň tzv. stoleté povodně (Q100). Řeka Šišemka se po prudkých dešťových srážkách velmi rychle naplnila vodou z okolních luk a polí. Její průtok v době kulminace spočítali pracovníci Povodí Moravy na více než 30 m3/s.

Povodí Moravy: Průtok v Šišemce na konci června dosáhl úrovně dvousetleté povodně
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Konkrétně v obci Šišma činil průtok 32 m³/s, v obci Hradčany dosáhnul průtok v řece hodnoty 36 m³/s. Dle hydrologických údajů pro tok Šišemky odpovídal průtok v obci Šišma dvousetleté povodni (Q200), jednalo se tedy o extrémní povodeň. V obci Hradčany se průtok v řece dvousetleté povodni přiblížil.

Od 28. června Povodí Moravy odstraňuje na postižených místech Přerovska a Olomoucka povodňové škody a provádí zabezpečovací práce s pomocí těžké techniky. Vodohospodáři pracují na opravě a základní stabilizaci koryt vodních toků i na opravě hráze malé vodní nádrže v Šišmě, která se během povodně ve čtvrtek 27. června přelila a došlo k poškození části vzdušní strany hráze. K protržení hráze nedošlo.

Hráz nádrže v Šišmě je v současnosti opravená a zabezpečená. Aktuálně bude probíhat finální úprava svahů a podhrází s pomocí malého bagru. V nejbližších dnech provede Český rybářský svaz odlov ryb z nádrže. Zabezpečovací a udržovací práce na postižených místech probíhaly i v době státních svátků 5. a 6. července. Preventivní udržovací práce v korytě Šišemky v Šišmě budou dokončeny v návaznosti na asistenci správců inženýrských sítí. Pokračují práce na těžbě sedimentů a odstraňování splavenin v Hlinsku, Hradčanech i ve Velkém Týnci.

Práce v korytech vodních toků často komplikuje vedení inženýrských sítí. Na některých místech musejí vodohospodáři čekat na asistenci správců sítí, aby nedošlo k dalším haváriím např. na vedení plynu, elektřiny či optických kabelů.

Intenzivní srážky, bouřky a silný vítr udeřili na Olomoucku i Přerovsku ve čtvrtek 27. června večer a následně hned v neděli 30. června v době, kdy se lidé v postižených obcích potýkali s odstraňováním škod po předchozí povodni. Hasiči evidovali téměř tři stovky výjezdů. Intenzivní srážky a voda stékající z luk a polí rychle naplnila koryta vodních toků. Během nedělního večera a v noci na pondělí byly na různých místech v povodí Moravy dosaženy 1., 2. i 3. stupně povodňové aktivity.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

krajské volby

Dobrý den, mám dvě otázky. Kdybyste byl hejtman, zůstal byste i poslancem? Je podle vás kumulace funkcí v pořádku? Vlastně mám tři otázky, jelikož se teď logicky dost vymezujete proti vedení kraje, dokázal byste si s některou ze stran představit koalici? Děkuji za odpověď.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Potvrzen postup zadavatelů v zakázce na výstavbu Janáčkova kulturního centra

7:31 ÚOHS: Potvrzen postup zadavatelů v zakázce na výstavbu Janáčkova kulturního centra

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna zamítl rozklad dodavatele Gardenline s.r.o…