Pro kontroly a výměnu palivových souborů ČEZ dnes večer plánovaně odstaví druhý temelínský blok

11.10.2024 11:44 | Tisková zpráva

Kontroly bezpečnostních systémů, turbíny, 74 investičních akcí nebo výměna části palivových souborů. To jsou jen příklady nejdůležitějších prací během plánované odstávky druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín. Energetici blok od přenosové soustavy odpojí dnes večer. Celkově má ČEZ v plánu udělat téměř devatenáct tisíc činností, na které předběžně naplánoval dva měsíce.

Pro kontroly a výměnu palivových souborů ČEZ dnes večer plánovaně odstaví druhý temelínský blok
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Vlastní odpojení generátoru druhého bloku od přenosové soustavy plánují energetici na dnešní večer při přibližně třetinovém výkonu reaktoru. Podle vedení elektrárny půjde o standardní odstávku spojenou s důležitými kontrolami a investičními činnostmi. Současně elektrárna přejde na delší palivovou kampaň.

„Vyměníme 54 z celkových 163 palivových souborů, což je o šest měněných souborů více než při poslední odstávce. Díky tomu bude blok v provozu o dva měsíce déle. Také zkontrolujeme například bezpečnostní systémy, turbínu nebo záložní dieselgenerátor. V závěru odstávky pak zkontrolujeme ochrannou budovu kolem reaktoru,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 10133 lidí

Energetici dál budou pokračovat v modernizaci elektrárny. Půjde například o výměnu rotoru generátoru, modernizaci bezpečnostního systému napájení záložních baterií nebo další etapu modernizace řídicího systému elektrárny. Celkově na odstávku naplánovali 74 investičních akcí. Letos ČEZ do modernizace investuje 4,1 miliard korun.

„Význam jaderných elektráren roste po celém světě, Česká republika není výjimkou. I proto se o současné temelínské i dukovanské bloky musíme starat tak, abychom je mohli bezpečně a efektivně provozovat nejméně šedesát let. A průběžné modernizace jsou jednou z cest, jak toho dosáhnout,“ konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

I s dodavateli se do odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí. První blok byl pro kontroly a výměny paliva na dva měsíce odstaven od začátku dubna do začátku června.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 12,2 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2. Více informací naleznete ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Vláda vyplácí stamiliardy na Ukrajince

To tvrdí SPD včetně vás. Zajímalo by mě, zda lze přesně někde dohledat, kolik a za co vláda peníze Ukrajincům vyplácí? A chápu to dobře, že vy byste Ukrajincům nedali vůbec nic? A poskytly byste jim vůbec azyl? A jestli ano, tak jak by to fungovalo v praxi? Protože když by nedostali žádnou finanční ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Policie ČR: Tranzitní nelegální migrace v ČR v období od 1. 1. do 30. 9. 2024

13:21 Policie ČR: Tranzitní nelegální migrace v ČR v období od 1. 1. do 30. 9. 2024

V období od 1. 1. do 30. 9. 2024 bylo zjištěno v rámci tranzitní nelegální migrace[i] přes území Čes…