SÚJB: Stavební zákon přináší novinky v atomové legislativě

13.08.2021 12:53 | Tisková zpráva

Ve Sbírce zákonů právě vyšel zákon č. 284/2021 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím stavebního zákona. Mezi těmito zákony je i zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon.

SÚJB: Stavební zákon přináší novinky v atomové legislativě
Foto: Archiv
Popisek: SÚJB

Změna se dotýká třech jeho ustanovení, a to § 98, 208 a 228. Provedené změny souvisí se změnou terminologie v novém stavebním zákoně, s integrací kompetencí k rozhodování ve stavebních věcech u nových stavebních úřadů, změnou koncepce vyjadřování dotčených orgánů a změnami v územním plánování.

V ustanovení § 98, které upravuje ozáření z přírodního zdroje ve stavbách, dochází k terminologické změně tak, aby byla respektována související úprava nového stavebního zákona.

Podle nové právní úpravy se již nebudou podle § 208 písm. p) a q) a § 228 vydávat „závazná stanoviska“, ale nyní se v těchto případech bude jednat o „pouhá“ vyjádření. V řízeních podle stavebního zákona, která se týkají jaderných zařízení nebo souvisejících provozů, SÚJB posoudí, zda lze záměr provést z hlediska zájmu na zajišťování jaderné bezpečnosti, radiační ochrany, technické bezpečnosti, monitorování radiační situace, zvládání radiační mimořádné události, zabezpečení a nakládání s jaderným materiálem. Ve vyjádření pak uvede podmínky, za kterých lze záměr realizovat. Toto vyjádření pak slouží jako podklad pro vydání rozhodnutí stavebním úřadem podle § 50 správního řádu, ale na rozdíl od dosavadního závazného stanoviska se již nejedná o podklad závazný pro výrokovou část rozhodnutí.

Nově podle stavebního zákona také platí, že pokud se SÚJB ve lhůtě 30 dnů nevyjádří, vyjádřil se kladně. V bezproblémových případech tedy SÚJB nemusí vyjádření vydávat, ani se odvolávat na své vlastní rozhodnutí o vydání povolení k související činnosti (např. při výstavbě jaderného zařízení). Proto už atomový zákon nepotřebuje uvádět, že pokud bylo uděleno povolení SÚJB, následné vyjádření se nevydává. Toto zjednodušení se nepoužije pro vyjádření k EIA. Takto automaticky dané vyjádření je možné za určitých podmínek i zvrátit.

Změna v ustanovení § 208 písm. n) souvisí se změnami v koncepci územního plánování, kdy v jeho znění dochází k vyškrtnutí politiky územního rozvoje, neboť nově je její obdobou územní rozvojový plán.
Přechodná ustanovení pak upravují kompatibilitu úkonů učiněných před účinností nového zákona s podklady a řízeními podle nového zákona a stanovují, jak bude po nabytí účinnosti zákona nakládáno s vydanými rozhodnutími a jinými úkony učiněnými ještě podle dosavadní právní úpravy.

Změnový zákon nabývá účinnosti 1. července 2023.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Enormní zájem Poláků o Česko

20:48 CzechTourism: Enormní zájem Poláků o Česko

Více než pět desítek novinářů se účastnilo tiskové konference, kterou ve Varšavě uspořádalo tamní za…