SVS: Nehygienické nakládání se zvěřinou v pražské restauraci

08.09.2019 16:27 | Zprávy

Nehygienické zacházení se zvěřinou a její uchovávání v nevyhovující teplotě zjistili při kontrole restaurace v centru Prahy inspektoři Státní veterinární správy. Podnět ke kontrole, které se spolu s nimi účastnili také pracovníci hygienické stanice, obdrželi veterinární inspektoři od Policie ČR.

SVS: Nehygienické nakládání se zvěřinou v pražské restauraci
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Kontrola našla těla dvou ulovených divočáků v kůži, nehygienickým způsobem uložená v nechlazených prostorách nákladního výtahu, sloužícího k zásobování restaurace. Prostory výtahu a okolní stěny byly znečištěny (mimo jiné krví). Při úředním měření byly inspektory v jádře těl naměřeny teploty v rozsahu 25,5 °C až 27,5°C. Platná legislativa ve vztahu k zacházení se zvěřinou přitom říká, že po usmrcení musí být v přiměřené době zahájeno chlazení, aby bylo ve všech částech masa dosaženo teploty nepřekračující 7 °C.

Pokud to klimatické podmínky dovolují (zejména v průběhu podzimu či zimy) není aktivní zchlazení nezbytné, v období letních teplot vzduchu je však naprosto nezbytné. Při takto vysokých teplotách dochází k rychlému kažení masa a také množení patogenních mikroorganismů a tím k ohrožení zdraví spotřebitelů.

Při kontrole bylo dále zjištěno, že restaurace není registrovaná pro zacházení se zvěřinou, navíc nedoložila, že prasata byla vyšetřena na přítomnost nebezpečného parazita svalovce. SVS na místě provozovateli restaurace zakázala další nakládání s nalezenou zvěřinou a nařídila její likvidaci na náklady provozovatele v asanačním podniku. Za zjištěná porušení legislativy hrozí restauraci pokuta do výše až 50 milionů korun.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

Proč jste při předkládání zákona o střetu zájmů postupoval tak, jak jste postupoval?

Soud zákon shodil ze stolu ne kvůli obsahu, ale formě, jakou byl přijat. Přitom kdybyste postupoval tak, jak se má, zákon by přeci taky prošel nebo myslíte, že ne? A myslíte, že je obecně transparentní postupovat tak, jak jste postupoval vy, tedy že jste zákon chtěl prosadit jen jako přílepek bez to...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

VZP: Hrazení služeb nutričního terapeuta

22:31 VZP: Hrazení služeb nutričního terapeuta

V jakých případech jsou hrazeny služby nutričního terapeuta zdravotní pojišťovnou?