Správa jeskyní ČR: Sloupské jeskyně a Výpustek v Moravském krasu ožijí v sobotu kulturou

11.07.2024 19:02 | Tisková zpráva

Vybírat si budou moci zájemci o kulturu tuto sobotu 13. července 2024 v Moravském krasu. Hned ve dvou jeskyních se budou tento den konat hudebně-kulturní akce. Ve Sloupsko-šošůvských jeskyních se od 13:00 uskuteční multižánrový umělecký festival „7°“, v Jindřichově sále jeskyně Výpustek u Křtin je od 17:30 naplánován akustický koncert kapely KEKS.

Správa jeskyní ČR: Sloupské jeskyně a Výpustek v Moravském krasu ožijí v sobotu kulturou
Foto: caves.cz
Popisek: Správa jeskyní ČR - logo

Festival 7° nabídne fiktivní dialog s Karlem Absolonem, taneční představení mezi turisty, světelnou instalaci, operi s vibrafonem v jeskynním chrámu, malíře v plenéru ve stopách slavného Jacoba Alta či lektvar z bylin rostoucích na povrchu nad jeskyněmi. „Festival se snaží Sloupsko-šošůvské jeskyně představit v trochu jiném světle, než jako to dělají běžné komentované prohlídky. Chceme v návštěvnících především probudit imaginaci a jiný typ vnímání tohoto unikátního přírodního a kulturního dědictví,“ vysvětluje kurátorka projektu Jana Písaříková.

Hlavním bodem programu je speciální prohlídka Sloupsko-šošůvských jeskyní v sobotu v 16:30, na kterou si zájemci mohou koupit vstupenky v on-line předprodeji Správy jeskyní ČR nebo u pořádajícího spolku Káznice Studios. Dvouhodinovou trasou v magickém podzemí provedou příchozí rakouský konceptuální umělec Thomas Geiger, polská performerka Anna Jurkiewicz a legenda intermediální tvorby Miloš Šejn. Prohlídku zakončí hudební performance vibrafonisty Kryštofa Krásy a operní pěvkyně Lenky Pecharové pod vedením Olgy Krasa-Ryabets.

Od 13:00 se může každý zúčastnit aktivit, které jsou zdarma, sběru bylin v okolí jeskyní a následného vaření lektvaru s Veronikou Hudcovou nebo performance Romana Zotova-Mikshina. Po prohlídce v 20:00 bude připravena v blízkém hotelu Broušek vernisáž obrazů Dominika Formana a Ilony Koroman. „Malíři přímo v plenéru ztvárňují místa z obrazů slavného Jacoba Alta v novém kontextu, který bude možná překvapením i pro mnoho návštěvníků vernisáže. Autory bude možné zastihnout při práci stejně jako ostatní umělce, kteří se v krasu pohybují celý týden už od 8. července,“ láká ředitel festivalu Hynek Skoták.

Důraz pořadatelé kladou na environmentální stránku. „V jeskyních to všechno začalo a v jeskyních to možná taky všechno skončí, pokud se lidstvo nevzpamatuje a radikálně nenapraví svůj vztah k ostatním entitám na planetě,“ připomíná Skoták. Název 7° symbolicky vychází z teploty, která je v jeskyních po celý rok stálá a zároveň tím odkazuje k tématu klimatické krize, kdy každý stupeň, o který se planeta oteplí, přináší další vlnu problémů pro život na Zemi. I vybraní umělci reflektují tuto situaci.

„Jsme moc rádi, že součástí festivalu bude osobně i se svým dílem i významný slovenský umělec Rudolf Sikora, který byl i u prvních pokusů o umělecké intervence v jeskyních Moravského krasu v roce 1972 a jehož tvorba je s ekologickými apely pevně spojená už od 60. let,“ připomíná kurátorka Jana Písaříková. Festival je určený pro širokou veřejnost bez ohledu na povědomí o současném umění nebo historii. „Současné umění v této lokalitě zatím chybí, v jiných zemích je přitom běžnou součástí krajiny. Rozhodně nejde o akci zaměřenou na úzkou akademickou obec. Cílem je přinést nové impulsy a propojit umění se společností, jejíž nedílnou součástí bylo po celou lidskou historii,“ uzavírá Skoták.

Víš, Proč holky pláčou, Nářez či Človíček. To jsou jen některé z rádií známých hitů kapely KEKS, jejíž hudba rozezní 13. července od 17:30 jeskyni Výpustek u Křtin. „Mimořádný akustický koncert v Jindřichově sále Výpustku s úžasným zvukem je pro Moravu takový dárek, protože zde příliš nevystupujeme. O to však více věříme, že si lidé, které písně KEKSu oslovují, do těchto netradičních koncertních prostor cestu najdou,“ říká manažer kapely Jan Vyskočil.

Kapela původem ze středočeského Benešova působí na hudební scéně již 43 let. „Rok co rok bez koncertní nebo tvůrčí pauzy, přesto neokoukaná. V posledních letech se skupina objevila po boku zahraničních kapel jako je Smokie, Nazareth, Slade, Suzi Quatro. Oblíbené jsou koncerty s filharmonií v doprovodu 35členného orchestru. Nepropásněte jedinečnou šanci a unikátní koncert, kde zazní všechny zásadní hity kapely,“ zve Vyskočil.

Doporučení pro návštěvníky koncertu je teple se obléci. „Uvnitř jeskyně je totiž stálá teplota v zimě i v létě sedm stupňů Celsia,“ upozorňuje vedoucí provozu Výpustku Hana Horáková. 

Více o skupině, její historii, složení i repertoáru si lze přečíst na jejím oficiálním webu ZDE. Hudební ukázky: ZDE, ZDE či ZDE Vstupenky si lze předem zakoupit na internetu ZDE nebo v pokladně jeskyně.

Pro informace o aktuálním dění ve 14 přístupných jeskyních v ČR je dobré průběžně sledovat web ZDE či sociální sítě ZDE a ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda navrhla přesunout odpovědnost za zajištění lékařských pohotovostí na zdravotní pojišťovny

10:17 Úřad vlády: Vláda navrhla přesunout odpovědnost za zajištění lékařských pohotovostí na zdravotní pojišťovny

Povinnost zajistit občanům základní síť lékařských pohotovostních služeb má přejít z krajských úřadů…