Správa železnic: Automatický systém upozorňuje stavební dělníky na blížící se vlak

31.08.2024 16:13 | Tisková zpráva

Správa železnic začala používat systém ATWS, který zvyšuje bezpečnost při stavebních pracích, prováděných za provozu vlaků. Zařízení automaticky detekuje blížící se vlak a upozorňuje na něj akustickou a vizuální výstrahou. Pro ověřovací provoz systému byl vybrán traťový úsek z Karlštejna do Berouna.

Správa železnic: Automatický systém upozorňuje stavební dělníky na blížící se vlak
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Řada staveb na železnici se odehrává za provozu vlaků. Důležitá je při tom ochrana stavebních dělníků pohybujících se v kolejišti. Správa železnic proto nyní zahájila ověřovací provoz varovného systému ATWS (Automatic Track Warning System), který upozorňuje na přijíždějící vlak.

Celé staveniště může být rozdělené na varovné sektory dlouhé několik set metrů. Pohyby vlaků zaznamenávají kolejové kontakty připojené k vysílači. Z něj se pak přenáší signál do zařízení, které spustí akustickou a vizuální výstrahu. Odjezd vlaku ze staveniště se detekuje opět automaticky, případně manuálně stavebním personálem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákazníci ČEZ Prodej ušetří od Nového roku za nefixovanou elektřinu a plyn stovky korun

19:05 Zákazníci ČEZ Prodej ušetří od Nového roku za nefixovanou elektřinu a plyn stovky korun

Největší tuzemský dodavatel energií pokračuje ve zlevňování. Další vlnu snížení cen nefixovaných pro…