Temelín naplánoval odpojení druhého bloku. Energetici chtějí upravit nastavení turbíny

03.08.2024 19:05 | Tisková zpráva

Na několik dní přestal druhý temelínský blok vyrábět elektřinu. Důvodem je úprava tzv. axiálního vedení turbíny. Blok energetici od soustavy odpojili v pátek ráno.

Temelín naplánoval odpojení druhého bloku. Energetici chtějí upravit nastavení turbíny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V pátek ve 3 hodiny odpojil provozní personál turbogenerátor druhého bloku elektrárny Temelín. Reaktor přitom zůstává v provozu na minimálním výkonu. Důvodem je úprava takzvaného axiálního vedení turbíny, tedy části, která umožňuje její posuv při teplotních změnách.

Stávající nastavení má malé vůle, což bylo příčinou nedávného zvýšeného chvění turbíny. Právě v minulých dnech musel provozní personál odpojit druhý blok kvůli zvýšenému chvění. Blok je aktuálně v provozu, chvění je stabilní. Z kontrol, které jsme následně vyhodnotili, vyplynula potřeba upravit vůle. Od úpravy očekáváme stabilizaci chvění na provozních hodnotách.

Jde o dopředu ohlášenou a naplánovanou akci, která nebude mít vliv na dodávky elektřiny.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 8,9 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

NKÚ: Digitalizace MPSV - úředníci data ručně přepisují, kopírují, tisknou; občané stále dokládají už známé informace

10:17 NKÚ: Digitalizace MPSV - úředníci data ručně přepisují, kopírují, tisknou; občané stále dokládají už známé informace

Ani po deseti letech nebyly vybrané klíčové IT projekty v resortu Ministerstva práce a sociálních vě…