TopFly: Dovolená na poslední chvíli. Ušetřit lze s all inclusive i výlety

30.06.2012 13:56 | Zprávy

Sezona dovolených běží v plném proudu. Tisíce Čechů na cestu do zahraničí však nemají peníze, ale přesto si odpočinek u moře hodlají dopřát v následujících srpnových termínech.

TopFly: Dovolená na poslední chvíli. Ušetřit lze s all inclusive i výlety
Foto: Archiv
Popisek: topfly - logo

Do kapes mají hluboko a tak se snaží ušetřit všemi možnými způsoby. Nejčastěji využívají last minutových zájezdů, nepodnikají výlety, zvolí polopenzi. Podle delegátů cestovní kanceláře TopFly.cz však turisté mnohdy nevědí, na čem všem se dá ušetřit a paradoxně se jim tak zájezd spíše prodraží a zbytečně se omezují a stresují.

Málokdo si uvědomuje, že polopenze může být mnohdy dražší než zájezdy s all či ultra inclusive nabídkou, kdy je veškerá konzumace zahrnuta v ceně. Částky za nápoje v dané destinaci a jejich spotřeba v horkých letních dnech je citelným náporem na peněženku. „Ten nelze kompenzovat ani pitím z vodovodní sítě, protože kohoutková voda v některých destinacích často není pitná. V okolí hotelů sice najdete mnoho obchodů, ale většinou prodávají spíše suvenýry a pamlsky za vysoké ceny. Mít tedy veškerou konzumaci již v ceně zájezdu se pak může vyplatit až o 5 tisíc korun na osobu,“ uvádí Ján Fignár, Destination Manager cestovní agentury TopFly.cz, která se specializuje na Turecko. V tropických destinacích pak dokonce dvojnásobně.

Cestovní kancelář TopFly.cz sestavila žebříček věcí, na kterých lze ušetřit, o nichž turisté často nevědí, případně si myslí naprostý opak. Zájezd se jim tak spíše prodraží a poté toho litují.  Ze zkušeností vyplývá, že za stejnou cenu je možné mít mnohem zajímavější dovolenou, tak proč se omezovat. „Nejvíce lidí neví, že některé kanceláře mají výlety v ceně zájezdu. Dále dávají přednost polopenzi a draze se pak stravují v místě pobytu, výpis z bankovního účtu s vysokými poplatky za výběr jim pak způsobí po návratu šok. Také zapomínají na to, že lze ušetřit na cenách suvenýrů vrácením daně,“ vyjmenovává manažer kanceláře Ján Fignár.

Mezi další mýlky patří, že slevy jsou pouze na děti, pojištění je drahé a delegátovi se nedá věřit. „Stovky zdokladovaných případů ročně dokazují, že nerespektování doporučení delegáta se nevyplácí. Jde zpravidla o případy, kdy turisté přes doporučení delegáta navštíví místa v hodinách, kde není bezpečné se zde zdržovat, a jsou okradeni nebo je zboží mnohonásobně dražší než pro místní obyvatele,“ říká Fignár.

Žebříček věcí, na kterých lze ušetřit:

1. Výlety v ceně

Ačkoli si mnohé cestovní kanceláře nechávají veškeré výlety zaplatit, najdou se mezi nimi i ty, které poskytují výlet již v ceně zájezdu. Například v letos nejprodávanější destinaci, Turecku, jsou velmi žádané výlety do oblasti Pamukkale. Nejdete zde antické římské město, „živé“ travertinová terasy a v neposlední řadě možnost koupání v termálních vodách přilehlých lázní. Výlet zdarma v ceně zájezdu do Pamukkale poskytuje třeba kancelář TopFly.cz.

2. Polopenze nebo Ultra all inclusive?

Ačkoliv se to může zdát jako protimluv, tak nabídky s All inclusive nebo Ultra inclusive vyjdou rodinu na dovolené často levněji. Vyplývá to ze zkušeností delegátů cestovních kanceláří. Při výběru dovolené sice hledíme v první řadě na cenu, na druhou stranu ceny nápojů v dané destinaci a jejich spotřeba v horkých letních dnech je následně citelným náporem na naši peněženku. Ten nelze kompenzovat ani pitím z vodovodní sítě, protože „kohoutková“ voda v některých destinacích často není pitná. V okolí hotelů sice najdete mnoho obchodů, ale většinou prodávají spíše suvenýry a pamlsky za vysoké ceny. Mít tedy veškerou konzumaci již v ceně zájezdu se pak může vyplatit až o
5 tisíc korun na osobu, v tropických destinacích pak dokonce dvojnásobně. Navíc, zkuste dítěti vysvětlit, že jedna zmrzlina za týden stačí.

3. Věk rozhoduje

Pobídkou prodeje zájezdů pro rodiny bývá poměrně běžně sleva na první či druhé dítě. Méně známé už jsou snížené ceny pro seniory, resp. pro dospělé nad 55 let. „Pro dospělé nad určitou věkovou hranici nabízíme až 10% slevy z ceny zájezdu. Typy některých zájezdů jsme tomu i uzpůsobili, především doprovodným programem a možností poznávacích výletů,“ vysvětluje Ján Fignár, Destination Manager z cestovní kanceláře TopFly.cz.

4. Co je to vlastně TAX free

Suvenýry jsou neodmyslitelnou součástí vzpomínek na poznávání kultury v dané destinaci, ať už jde o Turecko, Chorvatsko nebo jiné země. Nechce-li člověk zbytečně s cenou suvenýrů platit i DPH, je třeba splnit některé podmínky. Často jde o minimální utracenou sumu v jediném obchodě, v jeden den a vypsanou na jednu účtenku. Pak lze vypsat formulář na tax free a nechat si vyplatit DPH na některém z výplatních míst v Čechách. 

Podmínky pro jednotlivé země se samozřejmě liší, proto se často vyplatí domluvit se s více lidmi, suvenýry nakoupit dohromady a o vrácený refund se pak rozdělit. Příklady:

Destinace:        DPH                 Minimální nákup         Získáte zpět z celkové ceny nákupu:

Turecko            8 % a 18 %          108 TRY                                od 3 %

Norsko             25 % a 14 %        301 NOK bez DPH                 od 6 %            

Švýcarsko        7,6 %                  301 CHF                               4 – 6,3 %         

Chorvatsko       23 %                   741 HRK                               12 – 16,8 %     

Zdroj: TopFly.cz

5. Pojištění výhodně

Pojištění a připojištění léčebných výloh, pojištění ztráty zavazadel a pojištění storna zájezdu. Často lidé spoléhají na „nic se nestane“ nebo „minule to bylo také v pohodě“. V tomto případě se však 40 Kč na osobu a den určitě vyplatí a nemusejí se celou dovolenou omezovat, aby neskončili s dvoumilionovým dluhem za ošetření v tamější nemocnici.

            Ušetřit také mohou turisté i tím, že si zjistí, zda kreditní karta či účet v bance nenabízí cestovní pojištění jako součást smlouvy. Například u Osobního účtu České spořitelny je cestovní pojištění volitelnou součástí. Na časté oděrky a spáleniny stačí přibalit třeba konopnou mast Carun.

6. Mimo sezónu je klid

Toto doporučení je sice známé, nicméně často opomíjené. Pokud cestovatelé zvolí termín dovolené mimo hlavní sezónu, mohou ušetřit až třetinu nákladů.                      

7. Snižte si poplatky za vlastní peníze

Velmi častým nepříjemným překvapením jsou po návratu z dovolené na bankovním výpise zaúčtované poplatky za výběry z tamějších bankomatů. Většinou je to způsobeno špatným odhadnutím útraty, např. při volbě polopenze místo programu all inclusive.

Poplatky za výběry vlastních prostředků se pohybují ve většině případů mezi 60 – 100 Kč bez ohledu na bankomat a připočítává se k nim následně procento ze skutečně vybrané částky. Například GE Money bank má pouze 0,5 %. I zde platí směnit až o 30 % více, než je plánovaná útrata. Pokud to je možné plaťte kartou a ušetříte za poplatky z výběru.

8. Zakázaná místa aneb ví delegát, o čem mluví?

Zaručenou cestou, jak nechat na dovolené více peněz než plánujeme, je neposlechnout delegáta cestovní kanceláře. Stovky zdokladovaných případů ročně dokazují, že nerespektování doporučení delegáta se nevyplácí. Jde zpravidla o případy, kdy turisté přes doporučení delegáta navštíví místa v hodinách, kde není bezpečné se zde zdržovat, a jsou okradeni. Nemusí vždy jít o násilné přepadení a vůbec ne jen o večerní dobu. Například obchodníci ve dnech, kdy trhy nejsou hlídány místní policií, zneužijí nevědomosti turistů a prodají jim zboží až 30krát dráže než je jeho skutečná cena, v jiném kurzu nebo v mnohem nižší kvalitě. Průměrná ztracená částka pocházející pak v těchto případech se pohybuje okolo 5 tisíc korun.

Vyplatí se rovněž zeptat se cestovní kanceláře na reference daného hotelového resortu.

9. Cestujte s partnerem a přáteli

Cestování „single“ je v podstatě cestování s příplatkem. Často cena zájezdu činí i 80 % z ceny zájezdu pro dvě osoby. Určitě se vyplatí cestovat s partnerem, ať už jde o skutečného partnera/partnerku nebo jen o kamaráda. V místě pobytu si zase najděte další zájemce o výlet
a vyražte společně, ušetříte třeba na pronájmu minibusu a navíc, bude zábava.

10. Volejte domů přes internet

Ještě než vyrazíte, zařiďte si účet na Skypu nebo ICQ, díky nim budete moct se svými známými mluvit přes internet zdarma. Hodina v internetové kavárně vás vyjde výrazně levněji než hodina hovoru přes telefon. Existují však i velmi levné tarify z Česka do zahraničí na pevné linky, například od operátora U:fon.

11. Smlouvejte

Hlavně v arabských zemích a v Turecku. Při nakupování v arabských zemích je již notoricky známá také povinnost smlouvání. Není nutné se bát, a jestliže člověk věnuje smlouvání dost času, pak si může pořídit vybrané zboží už za zlomek jeho původní ceny. Není nutné mít strach ani z handrkování s prodejcem. Třeba arabští trhovci by se cítili vyloženě uraženi, kdyby turista přistoupil hned na první nabídku. Plácnout je dobré si až tehdy, až je cena snížena alespoň o polovinu. Prodávající smlouvání očekává, patří to k rituálu nakupování, který je zároveň zážitkem.

12. Dárky a upomínky z cest

Každý rok turisté vozí svým blízkým z cest různé talismany a suvenýry. Co třeba letos raději nakoupit  místní pochutiny či typickou specialitu, například pěkně zabalené olivy v Řecku, chalvu v Turecku nebo sušenou šunku v Chorvatsku. Je to levné a přitom typické pro navštívenou zemi. Příjemce tento gurmánský suvenýr ocení víc než figurku místního boha. Nakoupit lze klidně v místní samoobsluze, za dostupné místní ceny. Není dobré nechávat nákup na poslední chvíli na letiště, tam jsou dárky mnohonásobně dražší.              

13. Last minute

Zájezdy „na poslední chvíli“ mají několik nesporných výhod. Klasickou výhodou je jeho nižší nebo opravdu velmi nízká cena. Nevýhodou může být pro někoho „přebranost“ a proto i s nákupem last minute zájezdů by neměl člověk otálet.

Dalších typů, jak ušetřit na dovolené je nespočet a lze jich podle delegátů mnoho najít na internetu přímo na stránkách cestovních kanceláří. Vzít si sportovní náčiní a neutratit za půjčovné, využít v místě pobytu hromadnou dopravu oproti předraženým taxi, přibalit do kufru lékárničku a jiné.  Tyto rady je občas velmi úporné najít kvůli špatné optimalizaci pro vyhledávače (takzvané SEO). V takovém případě se o viditelnost postará třeba Effectix.com nebo přímo dotaz přes telefonní linku či pomocí emailu cestovní kanceláře.

Více informací na našich kontaktech nebo na http://www.topfly.cz/

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

VZP: Kyberšmejdi hledají nové dno, podvodné SMS míří do povodní zasažených oblastí

22:28 VZP: Kyberšmejdi hledají nové dno, podvodné SMS míří do povodní zasažených oblastí

Všeobecná zdravotní pojišťovna upozorňuje na opětovné rozesílání podvodných zpráv, které vzbuzují do…