ÚOHS: Spojení skupiny PPF a Nordic Telecom může proběhnout pod podmínkou splnění závazků

02.10.2024 10:34 | Tisková zpráva

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil svým pravomocným rozhodnutím spojení soutěžitelů, v jehož důsledku může společnost PPF TMT Holdco 2 B.V. získat prostřednictvím společnosti O2 Czech Republic a.s. výlučnou kontrolu nad společností Nordic Telecom Regional s.r.o. Pozitivní rozhodnutí je však podmíněno splněním závazků, jejichž účelem je zachování účinné hospodářské soutěže na předmětném trhu.

ÚOHS: Spojení skupiny PPF a Nordic Telecom může proběhnout pod podmínkou splnění závazků
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Skupina PPF je mezinárodní finanční a investiční skupinou, která se v České republice zaměřuje zejména na oblasti bankovnictví, spotřebitelského financování, telekomunikací, dopravních systémů, médií, biotechnologií, e-commerce, distribuce a prodeje spotřební elektroniky, zahradní techniky a potřeb pro domácnost, obchodu s nemovitostmi a strojírenství. V oblasti telekomunikačních služeb působí skupina PPF v České republice prostřednictvím společností O2 Czech Republic a.s. a CETIN a.s.

Nabývaná společnost Nordic Telecom Regional je v České republice aktivní v oblasti poskytování telekomunikačních služeb, konkrétně se jedná především o služby poskytování maloobchodního přístupu k internetu, televizní služby na bázi IPTV, mobilní telekomunikační služby, pevné telefonní služby a datové služby, hostingové služby, IP telefonii a další ICT služby.

V rámci prověřování spojení v první fázi správního řízení Úřad předběžně shledal možnost vzniku vážných obav z podstatného narušení hospodářské soutěže na trhu maloobchodního přístupu k internetu v pevném místě v celkem 243 městech a obcích, ve kterých se činnost spojujících se stran překrývá a kde by mohlo v důsledku spojení dojít ke snížení nabídky pro konečné spotřebitele.

V reakci na zjištění Úřadu nabídla skupina PPF závazky, podle kterých po dobu 5 let od právní moci rozhodnutí ve výše uvedených problematických lokalitách zachová stávající velkoobchodní nabídku nebo vytvoří novou velkoobchodní nabídku vycházející ze stávající platné velkoobchodní nabídky, která umožní poskytování velkoobchodní služby přístupu k síti internet v pevném místě s předáním v centrálním místě. Skupina PPF se rovněž zavázala uvedené velkoobchodní služby nabízet za cenu ve výši ekonomicky odůvodněných nákladů a přiměřeného zisku a poskytovat všem zájemcům otevřený a nediskriminační přístup k takové velkoobchodní nabídce.

Kromě toho skupina PPF bude v příštích 5 letech investovat do rozvoje pokročilejší technologie ve své síti minimálně 240 milionů korun, a to nad rámec investičního závazku skupiny PPF, jehož splněním jí Úřad povolil v loňském roce nabytí kontroly nad společností Nej.cz s.r.o.

Úřad posoudil navržené závazky za dostačující k odstranění závažných obav z podstatného narušení hospodářské soutěže na trhu maloobchodního přístupu k internetu v pevném místě v České republice a pod podmínkou splnění závazků spojení povolil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

zdražování dálniček

Pane Kolovratníku, ANO se ohrazuje téměř proti všemu, co dělá vláda. Zajímalo by mě ale, co si upřímně myslíte o zdražení dálničních známek, a jestli by se zdražovali i kdybyste byli v příští vládě? Podle této vlády se totiž mají zdražovat každý rok, ale to přeci ještě neznamená, že vy toto pravidel...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

ÚOHS: Spojení skupiny PPF a Nordic Telecom může proběhnout pod podmínkou splnění závazků

10:34 ÚOHS: Spojení skupiny PPF a Nordic Telecom může proběhnout pod podmínkou splnění závazků

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil svým pravomocným rozhodnutím spojení soutěžitelů, v jeh…