ÚOHS podporuje přijetí guidelines k vylučovacímu zneužití dominantního postavení

08.09.2024 11:11 | Tisková zpráva

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se připojil ke společnému prohlášení Evropské soutěžní sítě („ECN“), které podpořilo snahu Evropské komise přijmout pokyny o vylučovacím zneužití dominantního postavení ze strany dominantních soutěžitelů.

ÚOHS podporuje přijetí guidelines k vylučovacímu zneužití dominantního postavení
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

ECN se na přípravě návrhu pokynů k uplatňování článku 102 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU) na vylučovací zneužití dominantního postavení aktivně podílela. Návrh pokynů považují všichni členové ECN za důležitý krok směrem k funkčnímu (effect-based) přístupu k článku 102 SFEU, který je klíčový pro zajištění smysluplného a účinného prosazování. Ačkoli návrh pokynů není pro vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž právně závazný, má potenciál zvýšit právní jistotu a podpořit jednotné prosazování článku 102 SFEU v oblasti vylučovacího jednání dominantních podniků.

V souladu s návrhem pokynů se ECN domnívá, že pojem vylučovací zneužití podle článku 102 SFEU zahrnuje několik typů chování, které narušuje účinnou hospodářskou soutěž na úkor veřejného zájmu, ostatních účastníků trhu a spotřebitelů. ECN se rovněž domnívá, že schopnost daného jednání vyvolat účinky vylučující konkurenci lze v souladu s judikaturou soudů EU prokázat pomocí různých kvalitativních a kvantitativních nástrojů v závislosti na konkrétním jednání a okolnostech. V tomto ohledu ECN zdůrazňuje, že v zájmu zajištění účinného a odrazujícího prosazování článku 102 SFEU musí být důkazní břemeno spojené s prokázáním vylučovacích účinků přiměřené pravděpodobnosti, že jednání způsobí újmu. ECN proto souhlasí s výkladem judikatury soudů EU v návrhu pokynů, pokud jde o existenci právních domněnek ve vztahu k určitým druhům jednání, která mají vysoký potenciál vyvolat vylučovací účinky nebo jsou ze své podstaty schopna je vyvolat. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Povodí Odry: Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

22:10 Povodí Odry: Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadn…