ÚZSVM vyhlásil druhé kolo výběrového řízení na prodej zámku Štiřín

16.09.2024 19:13 | Tisková zpráva

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dnes na svých webových stránkách www.nabidkamajetku.cz zveřejnil transparentní výběrové řízení s elektronickou aukcí výjimečného areálu zámku Štiřín. Minimální cena činí 2,5 miliardy korun.

ÚZSVM vyhlásil druhé kolo výběrového řízení na prodej zámku Štiřín
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Elektronická aukce areálu zámku Štiřín bude zahájena 22. října 2024 ve 12 hodin a potrvá do 23. října 2024 do 12 hodin. Nejnižší podání v elektronické aukci bylo stanoveno na 2 miliardy a 500 milionů korun. Před jejím začátkem, tj. 21. října 2024 do půlnoci, musí zájemci složit kauci ve výši 25 milionů korun. Více informací k elektronické aukci areálu zámku Štiřín naleznete zde.

ÚZSVM se stal příslušný hospodařit s areálem zámku Štiřín 1. června 2023, a to na základě smlouvy o předání majetku a o změně příslušnosti hospodařit s majetkem státu uzavřené mezi ÚZSVM a Zámkem Štiřín, příspěvkovou organizací Ministerstva zahraničních věcí. Již v době převodu na ÚZSVM byl areál uzavřen. ÚZSVM v souladu se svými zákonnými povinnostmi nabízel areál zámku Štiřín ostatním státním institucím. Žádná státní instituce o nemovitosti zájem neprojevila, a to ani po konci více než tříměsíční vnitrostátní nabídky. Areál štiřínského zámku je tak pro stát nepotřebný. Národnímu památkovému ústavu bylo převedeno 1 665 movitých položek ze zámeckého mobiliáře.

Zákonem preferovaný způsob nakládání s nepotřebným státním majetkem je prodej prostřednictvím transparentního výběrového řízení. ÚZSVM v případě zámku Štiřín neshledal důvod pro odchýlení se od tohoto postupu, i kvůli vysokým nákladům daňových poplatníků na správu prázdného a pro stát nepotřebného majetku.

Zámecký areál leží přibližně 25 kilometrů jihovýchodně od centra Prahy. Areál zámku Štiřín byl provozován jako luxusní hotel s restaurací, wellness centrem a golfovým hřištěm. Nejednalo se tak o zámecký areál, který by byl běžně přístupný veřejnosti. K zámku náleží i zámecký park v anglickém stylu sloužící jako golfové hřiště. Součástí areálu je také zámek z 18. století. Dnešní podobu zámek získal kolem roku 1900, kdy byl upraven podle projektu architekta Jiřího Stibrala. V roce 1945 se vlastníkem zámku stal stát. V letech 1985 – 1993 byly v zámku provedeny úpravy se záměrem budoucího hotelového využití. Prostory v prvním patře zámku byly využívány jako konferenční sály a salonky pro hosty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

VZP: Kyberšmejdi hledají nové dno, podvodné SMS míří do povodní zasažených oblastí

22:28 VZP: Kyberšmejdi hledají nové dno, podvodné SMS míří do povodní zasažených oblastí

Všeobecná zdravotní pojišťovna upozorňuje na opětovné rozesílání podvodných zpráv, které vzbuzují do…