ÚZSVM výrazně snížil počet nemovitostí, zapsaných na bezprizorní státní subjekty

27.08.2024 19:15 | Tisková zpráva

Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) se do konce 1. pololetí roku 2024 podařilo zredukovat počet nemovitostí, evidovaných na zaniklé a nedohledané státní subjekty, již o 97 %, což představuje pokles o 8 892 nemovitostí. Počet těchto subjektů klesl téměř o 90 %, tj. o 1161 subjektů. Tyto údaje vyplývají z pravidelně aktualizovaného materiálu Mapa majetku státu, který ÚZSVM vytvořil vlastními silami v roce 2015.

ÚZSVM výrazně snížil počet nemovitostí, zapsaných na bezprizorní státní subjekty
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

„Daří se nám snižovat počet bezprizorních nemovitostí, které jsou zapsány na mnohdy desítky let neexistující státní subjekty. Tato agenda je velmi náročná, ale přínosná mimo jiné pro obce a kraje. ÚZSVM tím, že dohledává správné vlastníky, odstraňuje překážky pro jejich další rozvoj,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

graf

Snížen byl také počet subjektů i nemovitostí u skupiny státních podniků v konkursu a v likvidaci, konkrétně o 65 subjektů (tj. o 69 %), resp. o 13 179 nemovitostí (tj. o 81 %). Na tomto poklesu se ÚZSVM rovněž aktivně podílí, avšak klíčovou roli hraje činnost správce konkurzní podstaty nebo likvidátora.

Mapa majetku státu také představuje celkovou strukturu vlastnictví státního majetku. K 1. červenci 2024 bylo v katastru nemovitostí evidováno 613 existujících státních subjektů, které hospodaří s 1 523 849 státních nemovitostí. Tyto nemovitosti zahrnovaly 1 485 950 pozemků o celkové výměře přes 1,8 milionu hektarů, 40 598 staveb a 787 bytových a nebytových jednotek. Oproti konci loňského roku došlo k nárůstu o cca 100 tisíc nemovitostí, které státu po 1. lednu 2024 připadly po nedostatečně identifikovaných vlastnících.

graf

Nejvíce státních nemovitostí spravoval státní podnik Lesy České republiky (450 729 nemovitostí, což představuje 30 % podíl na státních nemovitostech). Druhý nejvyšší podíl (28 %) připadá na Státní pozemkový úřad s 432 662 nemovitostmi. Třetí byl ÚZSVM s 172 946 nemovitostmi (11 % podíl), následován státními podniky Povodí s 10% podílem (151 049 nemovitostí) a Ředitelství silnic a dálnic, které spravovalo 113 349 nemovitostí, což představuje 7% podíl na státním majetku.

Mezi úspěšné příklady majetku dohledaného v průběhu 1. pololetí roku 2024 patří:

  • Město Zlaté Hory získalo zdarma od ÚZSVM pozemek (ZDE), který tvoří koryto vodního toku. Převod pozemku usnadní celkovou správu vodního toku. ÚZSVM převzal pozemek po zaniklém městském národním výboru.
  • Městu Rychnov nad Kněžnou byly zdarma od ÚZSVM převedeny tři pozemky (ZDE), na kterých se nacházejí chodníky ve vlastnictví města. Převodem došlo k usnadnění jejich správy a údržby. Pozemky získal ÚZSVM po zaniklém státním podniku.
  • ÚZSVM předal bezúplatně ve veřejném zájmu obci Nové Heřminovy dva pozemky (ZDE), které leží v zastavěném území obce a nachází se na nich silnice. Tento krok obci zjednoduší údržbu komunikací. Pozemky připadly ÚZSVM po zaniklém státním podniku.
  • ÚZSVM předal bezúplatně pozemek (ZDE), na kterém se nachází veřejně přístupná účelová komunikace, městu Mladá Vožice. Tím došlo k usnadnění správy a údržby. ÚZSVM nabyl tento pozemek po zaniklém státním podniku Silnice, s.p.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo vnitra: Složky integrovaného záchranného systému jsou připravené

22:03 Ministerstvo vnitra: Složky integrovaného záchranného systému jsou připravené

Na základě předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu se sešel Ústřední krizový štáb. Ve…