Vězeňská služba: 3. ročník Hromadného darování krve zahájen

18.10.2022 12:08 | Tisková zpráva

Odstartoval 3. ročník projektu Hromadné darování krve s vězeňskou službou. Do Ústřední vojenské nemocnice v Praze a v Lounech dneska přijde více než 70 příslušníků a civilních zaměstnanců darovat svoji krev či plazmu. Do 3. listopadu potom budou následovat odběry v dalších 18 nemocnicích napříč celou republikou. Jedná se o celodenní služební akci, do které jsou zapojeny všechny organizační jednotky Vězeňské služby ČR a Ministerstvo spravedlnosti ČR.

Vězeňská služba: 3. ročník Hromadného darování krve zahájen
Foto: vscr.cz
Popisek: Vězeňská služba ČR - logo

Do dnešních odběrů se zapojilo vedení vězeňské služby v čele s generálním ředitelem, přišli také zaměstnanci Ministerstva spravedlnosti ČR. Z věznic potom přijeli kolegové z Oráčova, Jiřic, Vinařic a samozřejmě obou pražských vazebních věznic. Dohromady dnes darovalo přes 60 dobrovolníků v Praze a dalších deset v Nemocnici Louny. Budou následovat odběry v nemocnicích Olomouc, Trutnov, Plzeň, Sokolov, Liberec, Pardubice, Příbram, Chomutov, Čáslav, Ostrava, Karviná, Brno, Břeclav, Hradec Králové, Ústí nad Labem, České Budějovice a Karlovy Vary.

Hlavním záměrem tohoto projektu je plošně pomoci s aktuálním nedostatkem krevních zásob v České republice. Dárců krve dlouhodobě ubývá a potřeba léčby transfuzními přípravky neklesá. Z tohoto důvodu se Vězeňská služba ČR i v této nelehké době rozhodla v rámci společenské odpovědnosti pomoci.

Jedná se o třetí ročník hromadného darování krve. V předchozích dvou letech se projekt Hromadné darování krve s vězeňskou službou sešel s velmi kladným ohlasem. Pokaždé se do něj zapojilo cca 400 kolegů a během několika týdnů darovali každý rok odhadem 160 litrů krve. Mnozí také plazmu po prodělaném onemocnění Covid-19. Veškeré nemocnice, ve kterých se odběry uskutečnily, tuto spolupráci naprosto kladně hodnotily. 

S rozvojem léčebných metod roste stále více i potřeba krve získané od dárců. V průměru dostane každý občan za svůj život pětkrát krevní transfuzi a čtrnáctkrát lék vyrobený z krve. Každé tři vteřiny někdo potřebuje krev dárce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…