Všeobecná zdravotní pojišťovna: Léčba dnavé artritidy

21.08.2024 7:31 | Tisková zpráva

Dna neboli dnavá artritida je revmatologické zánětlivé onemocnění, které vzniká zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi (hyperurikemie) a hromaděním jejích krystalů v kloubních a měkkých tkáních. Onemocnění může probíhat řadu let bez příznaků. Důležité je, aby nemoc byla léčena – v opačném případě může dojít k poškození kloubů, onemocnění ledvin, zažívacím problémům (nadýmaní, průjem) atd. Součástí léčby je úprava a dodržování životosprávy a zařazení vhodného pohybu.

Všeobecná zdravotní pojišťovna: Léčba dnavé artritidy
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Jak se dna projevuje?

Náhle bez dřívějších příznaků může propuknout tzv. akutní dnavý záchvat, který se ve většině případů objevuje jako zánět palce nohy. Může se také projevit i jinde na kloubech horních nebo dolních končetin – na ostatních prstech, kotnících, kolenech, loktech nebo zápěstích. Při projevu nemoci je postižený kloub zarudlý, oteklý, teplý a bolestivý na dotek. Ačkoli počáteční projevy v podobě akutního dnavého záchvatu mohou po pár dnech ustoupit, nemoc sama nezmizí. V případě, že se symptomy objevují opakovaně, vyskytuje se na více místech či způsobuje trvalé zdravotní následky, může se jednat o chronický stav onemocnění.

Jaké jsou příčiny dnavé artritidy?

Příčina tohoto onemocnění často souvisí s nezdravým životním stylem a špatnou životosprávou – nadměrnou konzumací potravin s obsahem bílkovin, nadměrnou konzumací alkoholu, nedostatečným pitným režimem, nedostatkem pohybu. Nemoc se může také objevit v kombinaci s jiným onemocněním (např. se selháním ledvin, lupénkou, vysokým krevním tlakem, při diabetu 2. typu, obezitě atd.), při užívání léků (např. diuretika, imunosupresiva, antiparkinsonika), případně u lidí s genetickými předpoklady.

Kam se objednat na vyšetření?

V případě příznaků (viz výše) by se měl pacient objednat na vyšetření k všeobecnému praktickému lékaři. Ten s pacientem projde jeho anamnézu a aktuální zdravotní obtíže, následuje komplexní fyzikální vyšetření. Lékař pacienta odešle na laboratorní odběr krve – laboratorní vyšetření hladiny kyseliny močové má spíše pomocný význam. Pro správnou diagnostiku je klíčové stanovení krystalů kyseliny močové v kloubní tekutině. V případě potřeby je proveden rentgen (RTG) nebo ultrasonografické vyšetření (USG) postiženého kloubu.

Na základě výsledků vyšetření zvolí praktický lékař vhodnou léčbu. V případě akutního dnavého záchvatu je důležité včasné zahájení léčby. Praktický lékař pacienta může doporučit k dalšímu vyšetření u lékaře specialisty – revmatologa, případně také ortopeda.

Vyšetření v revmatologické ambulanci

Revmatologie je specializovaný lékařský obor se zaměřením na prevenci, vyšetření a léčbu nechirurgických onemocnění pohybového aparátu (např. kloubů, kostí, páteře, svalů, vazů). Lékař specialista – revmatolog absolvuje s pacientem krátký pohovor, během kterého si doplní potřebné informace v anamnéze. Dále provede fyzikální vyšetření a zhodnotí zdravotní stav pohybového aparátu pacienta, případně provede punkci kloubní tekutiny a vyloučí jiné možné revmatoidní onemocnění. Následně stanoví diagnózu a navrhne léčebný postup.

Léčba dny

Cílem léčby je z dlouhodobého hlediska předcházení akutních dnavých záchvatů a snížení koncentrace kyseliny močové v krvi. Léčba je individuální – odvíjí se od stavu onemocnění, přítomnosti rizikových faktorů a přidružených onemocnění.

Ošetřující lékař pacientovi v rámci léčby doporučí – dodržování dietních opatření (doporučuje se omezit konzumaci vnitřností, zvěřiny, masových vývarů, mořských ryb a plodů, hub, luštěnin, květáku a brokolice, chřestu, kvasnic, čokolády atd.) a pitného režimu (omezit silný černý čaj a zrnkovou kávu, pít dostatek neslazené vody atd.), změnu životního stylu, abstinenci (vynechat obzvláště pivo), zařazení pohybové aktivity, v případě obezity snížení hmotnosti. Pacient také dochází na pravidelné kontroly, a to včetně kontrol přidružených onemocnění.

V rámci farmakoterapie ošetřující lékař pacientovi předepisuje léky – v době akutního dnavého záchvatu zejména nesteroidní antirevmatika (léky snižující bolest kloubů a potlačující zánět), dále urikosurika (léky snižující tvorbu kyseliny močové), glukokortikoidy a další léky k předcházení zhoršení stavu.

Úhrada z veřejného zdravotního pojištění

Veškerá vyšetření, která jsou pacientovi indikována, jsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Všechna vyšetření je nutné provést ve smluvních zdravotnických zařízeních (tedy u poskytovatele zdravotních služeb, který má smlouvu se zdravotní pojišťovnou pacienta).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Složky IZS a další subjekty ověřují stav techniky a obecnou připravenost na hrozící zvýšený průtok Vltavy

13:21 MHMP: Složky IZS a další subjekty ověřují stav techniky a obecnou připravenost na hrozící zvýšený průtok Vltavy

Ve středu 11. září se sešel Povodňový orgán hl. m. Prahy, který se seznámil se současnou situací a v…