Zoo Liberec: Desetiletá samice žirafy Rothschildovy přivedla na svět malého samečka

31.07.2024 22:03 | Tisková zpráva

V liberecké zoo se narodilo mládě silně ohrožené žirafy Rothschildovy. Matkou je desetiletá samice, která přicestovala do Liberce ze Safari Parku Dvůr Králové na jaře loňského roku za účelem rozmnožení, a především stabilizace sociálně nevhodné situace, do které se liberecká skupina žiraf dostala po náhlém úhynu chovné samice a matky tehdy desetiměsíčního potomka.

Zoo Liberec: Desetiletá samice žirafy Rothschildovy přivedla na svět malého samečka
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

Plán libereckým a dvorským zoologům vyšel a Zoo Liberec vítá na světě nového žirafího samečka, kterého návštěvníci mohou již od dnešního dne pozorovat spolu se zbytkem skupiny ve venkovním výběhu.

„Porod žirafy proběhl bez výrazných komplikací v brzkých ranních hodinách a po příchodu chovatelů na úsek už mládě stálo na nohách, bylo vitální a dobře orientované. Jedná se o silného a velmi aktivního samečka a matkou je zkušená samice, která se o něj vzorně stará. Doufáme tedy, že odchov bude probíhat bezproblémově i nadále a ve vývoji se nic nezadrhne,“ říká hlavní liberecký zoolog Luboš Melichar.

žirafa

Malý samec by totiž byl pro evropský koordinovaný chov žiraf Rothschildových významným přírůstkem. „V případě obou rodičů známe velmi podrobně jejich rodokmen, což je u žiraf poměrně vzácné. Mládě má tedy dobré vyhlídky na uplatnění v dalším chovu,“ doplňuje zoolog ze Safari Parku Dvůr Králové Luděk Čulík.

První dny strávil malý sameček pouze se svou matkou v bezpečí uzavřeného pavilonu, ale vzhledem k jeho vitalitě byl již po několika dnech poprvé puštěn se zbytkem skupiny do venkovního výběhu. Ten žirafy běžně sdílí i se zebrami bezhřívými, ty se ale zoolog rozhodl po dobu pobytu žirafího přírůstku venku nechat ve vnitřním ustájení.

„Mládě se bude po nějakou dobu se zebrami ve výběhu střídat. Jejich spojování je kvůli možné agresivitě hřebce k novému elementu v prostoru výběhu přeci jen rizikové a sameček musí být pro případ jeho zvýšeného zájmu dobře znalý všech specifik výběhu,“ doplňuje Melichar.

Návštěvníci budou moci kompletní skupinu žiraf Rothschildových v Liberci pozorovat pravděpodobně jen do konce tohoto roku. Poté budou všichni jedinci převezeni do jiných zoologických zahrad, protože liberecký pavilon čeká kompletní rekonstrukce. Dvorská samice se svým potomkem i osiřelým dospívajícím mládětem poputuje zpět do Safaru parku, dočasný domov pro samce je předmětem probíhajících jednání.

Cílem rekonstrukce je nejenom zlepšit technický stav pavilonu a snížit jeho energetickou náročnost, ale především poskytnout jeho zvířecím obyvatelům lepší životní prostředí, včetně téměř dvojnásobného zvětšení jejich venkovního výběhu. Na své si přijdou i návštěvníci, kteří se mohou uvnitř opraveného pavilonu těšit na zbrusu nové expozice věnované novým menším zvířecím druhům z oblasti východní Afriky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MŽP posílá samosprávám 20 milionů, dohlédnou na zlepšení ovzduší v českých obcích

20:11 MŽP posílá samosprávám 20 milionů, dohlédnou na zlepšení ovzduší v českých obcích

Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR finančně pod…