Zoo Liberec: Krajinářsko-architektonický soutěžní dialog se dostal do závěrečné fáze

06.09.2024 19:39 | Tisková zpráva

Soutěžní dialog na vytvoření krajinářsko-architektonické studie nového rozvojového území, který liberecká zoologická zahrada vyhlásila v lednu tohoto roku, se posunul do další fáze. Z celkem pěti uchazečů vybrala odborná komise tři soutěžící, jejichž plán budoucího rozvoje zoo včetně návrhu expozice tygra ussurijského nejvíce odpovídal původnímu zadání. Vítěz soutěže i přibližná podoba nového 13ha území s názvem Údolí ohrožené divočiny by měla být známá nejdéle do konce tohoto roku.

Zoo Liberec: Krajinářsko-architektonický soutěžní dialog se dostal do závěrečné fáze
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

Začátkem roku 2024 vypsala Zoo Liberec soutěžní dialog na vytvoření krajinářsko-architektonické studie nového rozvojového území o rozloze téměř 13 ha, které se rozkládá v nevyužívaném zalesněném údolí za Sovovou ulicí v okolí bývalého přírodního amfiteátru.  „Zoologickou zahradu jsme převzali s tím, že zajistíme její obnovu a rozvoj. Projektujeme a obnovujeme původní areál, včetně Lidových sadů a stejně tak pracujeme na řešení rozvojové plochy nad zahradou. Právě architektonicko-krajinářská soutěž je zásadním krokem pro rozhodnutí o její podobě. Po ukončení soutěže představíme veřejnosti vítězný návrh“, říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Úkolem pro soutěžící bylo nejen vytvořit tzv. studii masterplanu, která by přinesla plán budoucího rozvoje zoo na tomto novém území, jeho propojení se stávajícím areálem a upřesnění etapizace výstavby, ale i navržení expozice tygrů ussurijských a její zasazení do krajiny v údolí.

Do soutěže se přihlásilo celkem pět architektonických týmů, z nichž pětičlenná komise složená z 3 nezávislých odborníků navržených českou komorou architektů a 2 zástupců Liberecké kraje a města Liberec vybrala tři návrhy, které mohou v soutěžním dialogu nadále pokračovat. Jejich výstupy nejvíce odpovídali původnímu zadání. „Všechny tři architektonické týmy pochopily naši vizi přírodního areálu s prostornými expozicemi nabízejícími trochu jiný zážitek návštěvníkům, především ale co nejpřirozenější podmínky pro chované ohrožené druhy volně žijících zvířat. Zároveň je každý z návrhů svým způsobem originální a těším se na další kolo dialogu s každým z uchazečů,“ uvádí ředitel zoo David Nejedlo.

Všichni postupující se následně sešli s porotou i zástupci zoologické zahrady osobně na tzv. prvním workshopu, který proběhl v uplynulých dnech v Zoo Liberec. Na tomto setkání byly ze strany zoo ještě více upřesněny představy a připomínky, které by soutěžící týmy měly během následujících šesti týdnů zanést do svých prvních návrhů masterplanu. Poté, v průběhu října, proběhne tzv. druhý workshop, kde naopak jednotlivá architektonická studia představí hodnotící komisi a zástupcům zoo své doplněné návrhy a na základě zpětné vazby z workshopu své návrhy případně ještě dále dopracují. Následně vybere odborná komise pomocí bodovacího systému vítěze. Určujícím parametrem bude kromě samotného návrhu studie a etapizace výstavby také profesní přístup a cena. Vítěz soutěžního dialogu získá kromě zakázky na dopracování masterplanu i zakázku na prvních pět projektů, včetně expozice tygra ussurijského.

Jasno o vítězi a přibližné budoucí podobě Údolí ohrožené divočiny by mělo být koncem tohoto roku.  Veřejnost se bude moci seznámit s návrhy všech soutěžících na veřejné výstavě po uzavření soutěže.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

37. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

11:04 37. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se ve 37.…