Zoo Liberec: O nabídku výukových programů je enormní zájem

05.09.2024 10:34 | Tisková zpráva

Zoo Liberec a její Středisko environmentální výchovy DIVIZNA Liberec ročně zrealizuje více než 360 výukových programů pro žáky libereckých škol. Přestože se to může zdát jako vysoké číslo, každoročně poptávka výrazně převyšuje nabídku a lektoři DIVIZNY musejí téměř polovinu zájemců z kapacitních důvodů odmítat. V letošním roce byly všechny výukové programy v DIVIZNĚ na celý rok zamluvené během několika málo minut po spuštění objednávek.

Zoo Liberec: O nabídku výukových programů je enormní zájem
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

Každý rok s koncem letních prázdnin spouštějí lektoři environmentální výchovy ze SEV DIVIZNA při Zoo Liberec nové kolo přihlášek na výukové programy pro nadcházející školní rok.  Zájem o environmentální výchovu pro děti je mezi pedagogy škol Libereckého kraje vždy obrovský, všechny dostupné termíny jsou zamluvené téměř ihned po spuštění přihlášek. „Nabídku spouštíme vždy o půlnoci, aby to bylo pro všechny spravedlivé. Učitelé už to vědí, takže v těchto brzkých hodinách přijde naprostá většina objednávek. Kalendář je proto rychle plný a bohužel musíme odmítat i ty, kteří ponocovali, a objednávku poslali ihned o půlnoci. Ti, co napíší až v průběhu dne, se už zpravidla nikam nevejdou,“ říká lektorka a koordinátorka výukových programů SEV DIVIZNA Liberec Alice Hudcová.

Zoo Liberec a SEV DIVIZNA aktuálně nabízí 8 programů pro mateřské školy, 34 pro základní školy a 9 programů pro střední školy. Lekce probíhají v učebně, v lese a přírodě Jizerských hor nebo přímo v zoologické zahradě.

„To, že je o výukové programy Divizny tak velký zájem, svědčí o kvalitě, kterou po mnoho let nabízí. A také, že stále přichází s něčím novým. Cením si práce všech, kteří s velkou invencí programy chystají“, říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na nadcházející školní rok je připraveno i několik novinek. Jednou z nich je celoroční program Místo, kde žiju. „Ten je určen pro 4.-5. třídu ZŠ a jeho cílem je vést děti k bližšímu poznání místa své školy a k přemýšlení a bádání o něm. Na tyto dlouhodobé programy objednáváme již v květnu a červnu předchozí školní rok, abychom měli zaručené volné termíny a mohl proběhnout celý program. Většinou se jedná o 3 lekce s našimi lektory a 3 lekce si zrealizuje pedagog se svou třídou sám dle svých časových možností,“ vysvětluje Hudcová.

Další zcela nový výukový program je zaměřen například na vodu jako nedílnou součást živé přírody i života lidí, jiný zase na geologické zajímavosti regionu nebo na pozoruhodný svět žab.
„Pro základní školy je od září v nabídce také pátrací hra Detektivem v zoo, která umožní školám trochu jinou prohlídku zoologické zahrady bez účasti lektora,“ dodává Alice Hudcová. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 České dráhy upraví ve více než dvou stech vozech okna pro snazší průchod mobilního signálu

22:08 České dráhy upraví ve více než dvou stech vozech okna pro snazší průchod mobilního signálu

České dráhy pokračují v opatřeních na zlepšení dostupnosti mobilního signálu ve svých vlacích. Po ne…