Zoo Praha: V pavilonu Rezervace Dja se narodilo první gorilí mládě

04.01.2024 16:08 | Tisková zpráva

V úterý 2. ledna 2024, osm minut po deváté hodině večerní, porodila desetiletá samička gorily nížinné Duni ze Zoo Praha své první mládě. Legendární Moja, vůbec první gorila, narozená v České republice, se tak stala babičkou a populární Richard pradědečkem. Mládě je v pořádku a ještě v noci začalo sát mateřské mléko. Jeho pohlaví zatím není známé.

Zoo Praha: V pavilonu Rezervace Dja se narodilo první gorilí mládě
Foto: Zoo Praha
Popisek: Zoo Praha

„Věřím, že gorilí mládě přivede do nedávno vybudovaného pavilonu Rezervace Dja další desetitisíce návštěvníků a že jeho popularita přispěje k ochraně goril v Africe,” řekla náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro životní prostředí Jana Komrsková a připomněla, že Rada hlavního města loni rozhodla o navýšení příspěvku na ochranu biodiverzity z 5 na 8 korun z každého vstupu do Zoo Praha.

„Z těchto prostředků je financován mj. uznávaný projekt Toulavý autobus, který vede kamerunské děti k ochraně přírody nebo některé aktivity strážců Biosférické rezervace Dja. Ostatně tamní děti naše pražské gorily dobře znají, protože knížka pohádek, v kterých vystupují, vyšla nejen francouzsky, ale i v dialektu badjoué,“ dodala náměstkyně Komrsková.

„Radujeme se z prvního gorilího mláděte, narozeného v pavilonu Rezervace Dja,” uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a doplnil: „Naše radost je o to větší, že jím pokračuje příběh slavné Moji. Narozením mláděte se zúročilo obtížné rozhodnutí rozdělit dosavadní skupinu goril a přivézt nového samce. Jen díky tomu jsme ale do Prahy získali Mojinu dceru Duni a můžeme gorily rozmnožovat.“

gorila

Duni s mládětem
(foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha)

Poprvé otcem se stal šestadvacetiletý Kisumu. Jeho další mládě, které čeká Dunina babička, třicetiletá Kijivu, by se mělo narodit přibližně za čtvrt roku.

„Porod byl rychlý, a přestože je samice Duni prvnička, zvládla vše bez sebemenších potíží. První kontrakce jsme pozorovali zhruba ve čtvrt na devět večer, přičemž už o necelou hodinu později bylo mládě na světě,“ popsal průběh porodu kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl. „Ostatní členové skupiny si Duni během porodu a po něm příliš nevšímali, jediný, kdo příchod nového mláděte zvídavě pozoroval, byl sedmiletý sameček Ajabu – až doposud poslední gorilí mládě narozené v Zoo Praha,“ dodal Pavel Brandl.

Ve středu 3. ledna zůstala Rezervace Dja pro veřejnost uzavřená. Opět otevřena by měla být již od čtvrtka s tím, že před expozicí goril bude přísně zakázáno používání fotoaparátů a kamer. Jejich objektivy totiž Kisuma mohou vyprovokovat k agresivnímu chování a neklid ve skupině by pro novorozené mládě mohl znamenat riziko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mají něco společného Březinová, France, nebo Batěk s knížaty?

15:23 Mají něco společného Březinová, France, nebo Batěk s knížaty?

Již tento pátek 24. května 2024 se uskuteční od 20 hodin tzv. unikátní Minikoncert v Apartmánech Kní…