Zoo Ústí nad Labem: „Poklad jménem Lumpe Park" se představil za hranicemi

27.10.2022 16:34 | Tisková zpráva

Zoo Ústí nad Labem zrealizovala projekt „Poklad jménem Lumpe Park – přeshraniční propagace hodnot odkazu průkopníka ochrany přírody.“ Cílem byl průzkum a zmapování areálu bývalého Lumpe Parku – historického jádra dnešní zoo, s jehož částečnou obnovou a zpřístupněním veřejnosti se počítá v budoucnu. Průzkum areálu někdejšího parku provedlo Muzeum města Ústí nad Labem ve spolupráci s Centrem pro dokumentaci a digitalizaci kulturního dědictví Filozofické fakulty UJEP. Partnerem projektu je podpůrná organizace.

Zoo Ústí nad Labem: „Poklad jménem Lumpe Park" se představil za hranicemi
Foto: zoousti.cz
Popisek: Zoo Ústí nad Labem

Začátkem října došlo k představení výsledků projektu široké veřejnosti v rámci komentované prohlídky v Zoo Ústí nad Labem, kam dorazil i zakladatel Lumpe Parku Heinrich Lumpe. Do jeho role se vžil historik ústeckého muzea Martin Krsek, který během procházky po areálu zoo vedl vzpomínkový a zároveň vizionářský rozhovor s ředitelkou zoo Ilonou Pšenkovou. Jelikož se jedná o přeshraniční projekt, proběhla nyní jeho prezentace v Drážďanech.

I do areálu drážďanské zoo dorazila delegace Heinricha Lumpeho spolu s ředitelkou zoo a společně zde členům organizace ZooFreunde Dresden e.V., i široké veřejnosti představili historickou a architektonickou hodnotu Lumpe Parku. Dále zhodnotili jeho současný stav spolu s geologickými zajímavostmi, které byly během průzkumu odhaleny, a plány do budoucna. Ty mimo jiné počítají s obnovou a zpřístupněním památek, zmapováním, pokračující ochranou původní flóry i fauny a zařazením odkazu Lumpe Parku do vzdělávacích programů. „Chceme oživit historický, kulturní a přírodovědný odkaz. Čeká nás dlouhá cesta, ale jsem přesvědčena, že to společně zvládneme,“ uvedla ředitelka Zoo Ústí nad Labem Ilona Pšenková. Stejného názoru je i německý partner projektu. „Jedná se o památku, kterou je třeba uchovat pro další generace,“ dodal prezident ZooFreunde Dresden e.V. Ralf Leidel.   

Prezentaci a projekt ocenila i zástupkyně Generálního konzulátu ČR v Drážďanech Lenka Konšelová: „Příhraniční projekt je vizitkou dobrých vztahů.“ Přestože je projekt nyní téměř u konce, pro zoo a její partnery tím práce v souvislosti s Lumpe Parkem nekončí. Hlavním cílem je vyhlášení pozůstatků někdejšího areálu a dalších vzácných objektů kulturní památkou České republiky, obnovení parku Heinricha Lumpeho jako svébytné a turisty vyhledávané součásti ústecké zoo a následné doplnění obnovené části o prvky s přesahem do 21. století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…