dTest: Mýty o údajně karcinogenních potravinách

26.07.2018 9:20 | Zprávy

Žádná potravina prokazatelně nechrání před rakovinou a jen málo jich může k jejímu vypuknutí přímo přispět. Britská spotřebitelská organizace Which? uvedla na pravou míru některé mediální mýty.

dTest: Mýty o údajně karcinogenních potravinách
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

 

Mediálních informací o potravinách, které zvyšují nebo naopak snižují riziko vzniku rakoviny, je hodně a je velmi těžké posoudit, které jsou pravdivé a proč si některé protiřečí.

Uzeniny prokazatelně zvyšují nebezpečí vzniku rakoviny, zejména střev a žaludku. Je dáno obsahem dusičnanů a dusitanů, které se do nich přidávají při výrobě a jsou prokazatelně rakovinotvorné. Podle WHO, světové zdravotnické organizace, konzumace 50 g uzenin denně zvyšuje nebezpečí rakoviny střev o 18 %. To je několik tenkých plátků šunky.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Dočkáme se změny Zelené dohody?

Dobrý den, frakce Patriotů navrhovala zařadit na program jednání pléna EP bod věnovaný nutnosti změnit Green Deal. Vy jste prý byli proti. Proč? Vy si nemyslíte, že je revize nutná? A i kdyby projednání prošlo, je vůbec reálné, že se jako většina politiků v EU probudí a dočkáme se změny? Podle mě se...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká televize: Dan Bárta v nové dokumentární sérii zjišťuje, jak se daří české krajině

7:33 Česká televize: Dan Bárta v nové dokumentární sérii zjišťuje, jak se daří české krajině

Přírodovědec, entomolog a hudebník Dan Bárta se v nové řadě cyklu Češi zachraňují vydává zmapovat pr…