Med je ryze přírodní produkt. Bez ohledu na to, odkud pochází, musí splňovat ukazatele kvality. Vypovídají o jeho složení, zejména o obsahu fruktózy a glukózy, vyzrálosti, čerstvosti i o šetrném zacházení. Když se do medu přidá něco, co tam nepatří, zvětší se jeho objem a zvýší se zisky. Na úkor spotřebitelů.
Ještě v době nedávné se med ředil cukerným roztokem z řepy, což se dalo poměrně snadno odhalit. "Falšovatelé posléze přešli na pančování medu levným kukuřičným či třtinovým sirupem, jehož profil lze uměle vytvořit tak, aby byl velmi podobný profilu pravého medu," uvádí Ida Rozová z časopisu dTest. Když vědci dotáhli náskok falšovatelů a dokázali prokázat manipulaci s cukry v medu, přešli falšovatelé na vyšší úroveň. "Přibližně před čtyřmi lety začali používat sirup z obilí," přibližuje praktiky falšovatelů Rozová. Vědci se tentokrát vydali cestou enzymů, které nejsou medu vlastní. Přítomnost obilných sirupů indikuje cizorodý enzym beta-fruktofuranozidáza, který se po! užívá na jejich výrobu.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: dTest