„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

27.04.2024 21:33

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti na internetu, kde se objevují videa a fotografie zachycující jejich podivný vzhled. Podle vojenského analytika jsou tyto tanky „ošklivou, ale účinnou odpovědí“ na nadužívání dronů ukrajinskými ozbrojenými silami.

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu
Foto: Repro: X
Popisek: "Blyatmobile" - ruský tank

Na internetu se čím dál tím více objevují videa zachycující ruský tank krytý ochrannými železnými pláty, též přezdívaný „bitevní stodola“ nebo „želví tank“. Začalo se mu přezdívat „blyatmobile“, přičemž „blyat“ je ruským vulgárním slovem.

Podle některých uživatelů sociální sítě X, kteří videa či fotky tanku sdílejí, je právě „blyatmobile“ důvodem, proč Rusko během posledního týdne obsadilo čtyři města. „Blyatmobile je další gamechanger,“ píše jeden z uživatelů.

Západní média se o tomto ruském tanků též zmiňují. Jedná se prý o staré tanky T-72 s pancéřovým pláštěm odolným proti dronům. V posledních týdnech se vyskytují v Doněcké oblasti a jejich konstrukce se postupně vylepšuje. Kromě ochranného pláště mají tanky také protidronovou obranu zajištěnou rádiovými rušičkami.

„Blyatmobile – ruská inovace proti ukrajinským útokům dronů,“ popisuje tento typ tanku další uživatel na X.

Rušičky se používají k blokování rádiových signálů dronů, které mohou nést výbušniny a útočit na obrněná vozidla. Tato opatření jsou reakcí ruských sil na útoky ukrajinských dronů, které se pravidelně dostávají nad ruské pozice. Želví tanky, které mají chránit ruská vozidla, mají vážné nedostatky, jako jsou problémy s pohyblivostí a mezery mezi nádrží a krunýřem, které umožňují průnik dronů. Přidání rušiček však není zaručeným řešením, protože mnohé z nich jsou nízké kvality a nemusí efektivně blokovat signály.

Dylan Motin, doktorand v oboru politologie z Kangwonské univerzity, který se zabývá mezinárodními vztahy Ruska a Číny, o nichž napsal i jednu ze svých knih, nicméně poukazuje na to, že „blyatmobily“ přece jen nějaké úspěchy vykazují a jejich nasazení se stává standardem pro tvrdé útoky.

„Očekávejte, že je uvidíte pokaždé, když budou Rusové potřebovat přejít otevřený terén, aby doprovodili pěchotu,“ varuje Motin.

Vojenský analytik a historik užívající účet na X s přezdívkou Big Serge upozorňuje, že tyto vtipně vypadající ruské tanky jsou logickou reakcí na to, že Ukrajina se silně spoléhá na bezpilotní letouny. „Ukrajina má nedostatek konvenčních protitankových prostředků v různém stupni závažnosti, včetně ATGM (protitanková řízená střela) a houfnicových granátů. V reakci na to vsadila na bezpilotní letouny FPV,“ vysvětluje. Drony jsou snadno dostupné a možno je vyrábět distribuovaně s nízkými náklady. „To znamená, že AFU se může snažit nasytit bojový prostor FPV, ale ne o moc víc. Ruské síly čelí zužujícímu se spektru hrozeb,“ píše analytik.

V takovémto prostředí pak dle jeho názoru má smysl „na obrovskou pohyblivou boudu přidat hromadu rušiček“. „Blyatmobil funguje jako jakýsi minomet pro bezpilotní letouny – ošklivá, ale účinná odpověď na rostoucí asymetrii ve schopnostech ozbrojených síly Ukrajiny,“ dodává vojenský analytik Big Serge.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…