EU vybouchla s vakcínou? Ne! Mohou za to výrobci. Nepříjemní, chamtiví, uvádí zdroj

13.01.2021 10:38

Český premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že za nedostatek vakcín v Česku může EU, která při nákupu vakcín zaspala. A jak je to doopravdy? Podívejte se sami.

EU vybouchla s vakcínou? Ne! Mohou za to výrobci. Nepříjemní, chamtiví, uvádí zdroj
Foto: Archiv
Popisek: Očkování, ilustrační foto

Podle informací Deníku N to není tak, že za nedostatek vakcín v České republice může Evropská unie. Předseda vlády Andrej Babiš konstatoval, že EU při nákupu vakcín zaspala a ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný tvrdí, že v Česku je teď nedostatek vakcín, protože se v EU rozdělují podle počtu obyvatel v jednotlivých členských zemích.

Anketa

Je nemorální chodit na oběd či pivo do hospody, když je to teď zakázané?

hlasovalo: 8782 lidí

Ale podle zdroje blízkého Evropské komisi, který si nepřál být jmenován, je pravda poněkud jiná.

Česká vláda mohla objednat více vakcín, Brusel prý jednotlivé členské země nijak neomezoval a nenese tedy odpovědnost za to, kolik vakcín a od které firmy si Česko objednalo. Šlo prý o rozhodnutí české vlády.

Na dotazy serveru, proč ministerstvo zdravotnictví neobjednalo více vakcín od společnosti Pfizer či Moderna, nikdo nereagoval.

„Zdroj Deníku N popisuje, že uzavírání smluv s farmaceutickými firmami bylo mnohdy nepříjemné a velmi složité, protože tyto společnosti ‚jednaly z pozice síly‘. EU vakcíny potřebovala, a firmy si tak mohly stanovovat podmínky. Všechny smlouvy se proto od sebe podle něj liší, a to jak cenou, tak i způsobem rozdělení vakcín, způsobem odběru či úpravy objednaného množství a také řešením odpovědnosti. Evropské komisi se nakonec údajně podařilo u většiny smluv vyjednat to, že právě odpovědnost leží na výrobci, a ne na členských státech nebo Komisi," uvedl server.

Zároveň nebylo jasné, která z vakcín bude vyvinuta a schválena rychleji. Proto prý české ministerstvo zdravotnictví postupovalo tak, že objednalo od každého výrobce něco, aby nebylo závislé na jediném zdroji vakcín, jejíž schválení se mohlo zbrzdit. Bez EU by se ale do Česka pravděpodobně nepodařilo dostat vakcíny tak rychle a v takových počtech.

Vývojem vakcíny proti koronaviru se na počátku zabývalo na 160 firem a odborníci museli EU pomoct rozhodnout, která má větší šanci na úspěch a u té vakcíny objednat.

„Česká republika by si sama vakcíny v dostatečném množství neobstarala,“ potvrdila minulý týden deníku Euractiv i mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Už 29. ledna by ale mohla být schválena vakcína od společnosti AstraZeneca. Během jara by mohly být schváleny i další vakcíny, např. od společnosti Sanofi/GSK nebo Johnson & Johnson, takže podle serveru Česku hrozí, že se za pár týdnů dostane do situace, že vakcíny bude mít dostatek, ale nebude je mít kdo podávat, protože nemocnice i praktičtí lékaři jsou přetíženi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…