Na jižní Moravě se lidé nad 80 let dostanou na očkování ve středu

15.01.2021 7:15

V Jihomoravském kraji by se lidé starší 80 let mohli dostat na první očkování proti nemoci covid-19 ve středu v záložní nemocnici na brněnském výstavišti. Novinářům to řekl po jednání krajského krizového štábu hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Na jižní Moravě se lidé nad 80 let dostanou na očkování ve středu
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

V pátek se v celé zemi spustí rezervační systém. Ve všech nemocnicích v kraji by mohlo být očkování od 1. února. V domovech seniorů podstoupilo podle Grolicha za dva týdny očkování 2500 klientů a pracovníků.

Registrace seniorů nad 80 let v systému pro očkování začne v pátek v 8:00 na webu nebo na lince 1221. „První očkování veřejnosti by mohlo být na výstavišti příští týden ve středu, ve čtvrtek a v pátek. V pondělí a úterý se tam budou očkovat ambulantní lékaři,“ uvedl Grolich.

Předpokládá, že od února se do očkování zapojí všechny nemocnice v kraji bez ohledu na zřizovatele. V kraji jsou dvě brněnské fakultní nemocnice, devět krajských nemocnic jako například ve Znojmě, Břeclavi, Kyjově nebo Vyškově, ale také městské nemocnice například v Blansku nebo Úrazová nemocnice v Brně a Nemocnice Milosrdných bratří v Brně.

Podle Grolicha bude očkovací kapacita záviset na dodávce vakcín, zatím jich přišlo do kraje několik desítek tisíc, většina do Fakultní nemocnice Brno, která je distribuuje dalším nemocnicím nebo domovům. Část vakcín je ale třeba ponechat na druhou dávku.

V domovech pro seniory se podle Grolicha podařilo za dva týdny podat vakcínu 2500 klientům a pracovníkům. „V dalších dvou až třech týdnech by mohli absolvovat očkování všichni zájemci, je jich asi 6000. Zatím očkují dva mobilní týmy z fakultních nemocnic, příští týden už by mohlo být týmů pět, protože se k nim přidá Břeclav, Kyjov a Znojmo, jednáme ještě v Blansku a Vyškově,“ řekl Grolich. Kromě toho kraj jedná s okresními městy o tom, kde vzniknou menší očkovací centra. Grolich dodal, že jasněji by v tom mělo být v příštím týdnu.

Grolich informoval, že nastala změna na pozici krajského očkovacího koordinátora. Petra Husu z Fakultní nemocnice Brno nahradil Lukáš Homola, který je lékařem v Dětské nemocnici. Husa zůstane odborným garantem. Změnu Grolich odůvodnil tím, že Husa vede kliniku, což je spolu s funkcí koordinátora náročné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…