Pacienty bude možné vozit i do německých nemocnic. Hejtman Kulhánek chce transfer i pro ty se standardní péčí

23.02.2021 19:55

Kapacita lůžek v Česku se podle náměstka ministra zdravotnictví blíží naprostému vyčerpání. Může za to nedostatek kvalifikovaného personálu, pokud se nic nezmění, do dvou až tří týdnů v některých krajích dojdou lůžka úplně, i proto náměstek požádal šéfa resortu o aktivaci zahraniční pomoci. Hejtman nejpostiženějšího Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN) v pořadu Interview ČT24 popsal, jak se vyvíjí situace na západě Česka.

Pacienty bude možné vozit i do německých nemocnic. Hejtman Kulhánek chce transfer i pro ty se standardní péčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Prvních devět volných míst nabízí pro české pacienty Sasko, o dalších bude vláda vyjednávat.

Situace v Karlovarském kraji je podle hejtmana Kulhánka setrvale vážná, ale stále pod kontrolou. „Jen koordinace mezi zdravotními zařízeními je velmi obtížná,“ uvedl, že zatím se ale dostává péče všem potřebným.

Situace se nedaří podle hejtmana zlepšit, jelikož opatření nefungují. „Lidé důsledně nedodržují základní pravidla. Největší problém je v zaměstnání, kde lidé nerespektují pravidla,“ doplnil Kulhánek.

Popsal, v jakém režimu nyní v kraji nemocnice fungují. „Ve všech našich zdravotnických zařízeních udržujeme volnou kapacitu, tak abychom mohli přijímat pacienty jak pro standardní, tak pro intenzivní péči,“ uvedl hejtman s tím, že tomu přizpůsobují transfery pacientů, kteří nepotřebují intenzivní péči, ať už uvnitř regionu i mimo region.

Nyní Kulhánek věří, že bude možnost používat konečně i transfery přes hranice na zmíněných devět lůžek v saských nemocnicích a další vyjednaná, ostatně o to sám usiloval dva měsíce.

„Nastala doba, kdy požádáme o převoz pacientů do německých nemocnic. Dnes jsem kontaktoval premiéra, aby byly možné převozy pacientů i se standardní péčí, nejen s intenzivní,“ uvedl, že převoz pacienta se standardní péčí například do Znojma není vhodný.

„Premiér slíbil, že se v této věci spojí s ministrem Blatným, tak aby pomoc v Sasku i v Bavorsku zahrnovala nejen intenzivní, ale i standardní péči,“ doplnil hejtman nejpostiženějšího Karlovarského kraje a připomněl, že v těchto nemocnicích pracuje řada personálu z Čech, tedy jazyková bariéra nebude problém.

Zároveň si Kulhánek posteskl, že by byl raději, kdyby zdravotnický personál v Německu pomáhal i u nás. Velkou úlevou jsou podle něj dnes již naočkovaní zdravotníci. „Stále potřebujeme zdravotnický personál, i když se počet nemocných lékařů nebo zdravotnického personálu díky očkování snižuje. Je to však také otázka vyčerpání dosavadních zdravotníků,“ připomněl, že slouží stále mnoho hodin přesčasů.

Kraj žádá o více vakcín, měl přislíbeno tisíc dávek, které měly přijít dnes. „Vím, že byly expedovány během dne ze zásob Fakultní nemocnice Na Bulovce. Počítáme s nimi pro očkování v následujících dnech,“ zmínil, že očkování se bude týkat zatím seniorů 80 plus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…