Začíná platit zákaz nočního vycházení a omezení prodeje

28.10.2020 6:30

Ode dneška začínají v Česku platit další zpřísněná opatření, která mají zbrzdit dramatický nárůst počtu nakažených koronavirem a těch, kteří s covidem-19 skončí v nemocnicích. Od 21:00 a 04:59 se nesmí vycházet ven, v tuto dobu lze jít jen do práce, vykonávat venku povolání nebo vyvenčit v okolí bydliště psa.

Začíná platit  zákaz nočního vycházení a omezení prodeje
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Průvod pejskařů parkem.

Výjimka se vztahuje i na neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku. I dosud otevřené obchody musí zůstat od 20:00 do 05:00 zavřené, v neděli nebudou fungovat až na výjimky vůbec. Omezují se farmářské trhy. Úřady i firmy mají nařídit práci z domova, pokud je to možné.

Omezí se také péče v nemocnicích i lázních, počítá se s plošným testováním obyvatel domovů seniorů. Omezení budou platit minimálně do 3. listopadu, kdy končí nouzový stav. Vláda ale požádá Sněmovnu, aby ho prodloužila o další měsíc.

Vláda se rozhodla nařídit další restrikce, protože dosavadní omezení zatím podle ní k očekávanému výsledku nevedly. Cílem je, aby lidé ještě více utlumili své aktivity a kontakty s ostatními. Panují obavy, že pokud se nárůst epidemie nepodaří zbrzdit, zanedlouho se vyčerpají kapacity zdravotního systému, ať už jde o lůžka pro vážné případy, nebo personál.

Výjimky z nočního zákazu vycházení se týkají jen cesty do práce či k lékaři, ochrany zdraví či majetku nebo výkonu povolání. Venčit psy lze jen do půl kilometru od domu. Lidé budou muset případně prokázat, proč z domova vyrazili. Doklad bude možné předložit i zpětně.

Obchody, které i přes současné zákazy mohou fungovat, mohou otevřít v 05:00 a zavřít musí ve 20:00. V neděli si lidé nenakoupí, ale dál mohou využívat nákup jídla z okének restaurací. Zákaz prodeje se netýká lékáren či čerpacích stanic, obchodů na nádražích či letištích či prodejen ve zdravotnických zařízeních. Nová opatření se dotkla i květinářství, ve kterých budou moci v jeden čas nakupovat maximálně dva zákazníci. Na farmářských trzích bude možné prodávat jen potraviny, a to výhradně tuzemského původu, ale ne občerstvení. Nutné bude dodržet vzdálenosti mezi stánky, na 400 metrech čtverečních nesmí být víc než 20 lidí.

Úřady, instituce i soukromé podniky by měly poslat své pracovníky na takzvaný home office, pokud je to možné. Lidé by tak měli víc pracovat z domova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…