Richard Seemann: Němečtí vědci podporují lockdown

15.01.2021 16:16

Vzhledem k infekční situaci se Institut Roberta Kocha vyslovil ve prospěch zpřísnění blokády v Německu. Význačný epidemiolog Dirk Brockmann uvedl, že opatření musí být dále zpřísněna, aby se zabránilo rostoucímu infekčnímu procesu a prezident institutu Lothar Wieler také obhajoval jeho zpřísnění jako jednu z možností. Kritizoval aktuálně platná omezení jako nedostatečná a vyzval zaměstnavatele v Německu, aby usnadnili práci z domova. Upozornil, že mnoho zaměstnanců musí navzdory možné domácí práci stále chodit do kanceláře a setkávat se s kolegy, což je jednou z příčin růstu pandemie. Proto ke snížení počtu infikovaných jsou nezbytná současná opatření a omezení kontaktů. Institut Roberta Kocha včera zaznamenal vrchol denních úmrtí souvisejících s koronavirem ve výši dalších 1 244 lidí při nových 25 tisíc nakažených.

Richard Seemann: Němečtí vědci podporují lockdown
Foto: Autodrom Most
Popisek: Německo

Předseda vlády Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet věří, že současná omezení budou pravděpodobně pokračovat až do Velikonoc a bylo by špatné něco teď vyloučit, řekl vedoucí politik CDU , který patří mezi kandidáty na spolkového kancléře. Podle předsedkyně odborového svazu lékařů Marburger Bund Susanny Johnnyové jsou scénáře uvolnění momentálně nepřijatelné a vyzvala také k provedení dalších testů - včetně nových mutovaných variant viru. Předsedkyně vlády Meklenburska-Předního Pomořanska Manuela Schwesigová uvedla, že v případě šíření virové mutace z Velké Británie v Německu by měla být zvážena ještě přísnější opatření. Stávající omezení, jako je zavírání restaurací a maloobchodů, budou platit minimálně do konce ledna a o jejím možném prodloužení budou spolková a zemské vlády diskutovat místo 25. ledna na žádost Merkelové již příští týden. Saský předseda vlády Michael Kretschmer zde chce jednat o úplném uzavření škol a center denní péče i zákazy vstupu do těchto zařízení bez negativního testu.

Naopak Německé sdružení měst se vyslovilo proti zpřísnění. Jeho generální ředitel Gerd Landsberg uvedl , že po roce jsou v populaci patrné známky únavy. Neustále nová a někdy obtížně srozumitelná nařízení - například 15kilometrová regulace pohybu, mohou lidi přemoci. Landsberg prosil o jasné strategie a signály naděje, jak by se měla situace vrátit zpět. To zahrnuje i pohled na to, za jakých podmínek, kdy, kde, která zařízení a obchody by měly být znovu otevřeny.

Hospodářství v Německu se zatím podle názoru některých ekonomů masivně hroutí v důsledku koronavirové pandemie. Hrubý domácí produkt se v roce 2020 podle původního odhadu Spolkového statistického úřadu snížil o 5 procent, což se blíží finanční krizi v roce 2009. Koronová pandemie má rovně dopad i na státní rozpočet, když v uplynulém roce veřejná pokladna obdržela výrazně méně peněz, než kolik utratila. V poměru k celkovému ekonomickému výkonu činil loni deficit federálního, státního, komunálního a sociálního zabezpečení 4,8 procenta.

Začínají se současně projevovat problémy s očkováním. Sociální demokratka Schwesigová, vyzvala k rychlejšímu tempu, které je nedostatečné, pokud se nabídka zvýší až teprve v druhém čtvrtletí. Jen v hlavním zemském pomořanském městě Schwerinu je potřeba 600 dávek vakcíny denně, ale pouze 600 je k dispozici týdně. Kancléřka Angela Merkelová chce proto okamžitě mluvit s odpovědnými ministry o výrobě vakcín. Ministr zdravotnictví Jens Spahn prohlásil, že do léta bude vakcin dostatečný počet pro všechny zájemce.

Komentáře v novinách se zabývají vládním prohlášením ministra zdravotnictví o pomalém zahájení očkování v Německu, které pronesl v Bundestagu. Samozřejmě došlo k chybám v boji proti Covid-19, píše SÜDWEST-PRESSE: Ale i když máte pochybnosti o tvrzení Spahna, že každý, kdo chce, může být očkován do léta - určitě tomu tak bude někdy v průběhu tohoto roku. Mnichovská SÜDDEUTSCHE ZEITUNG považuje kritiku politika CDU za přehnanou: Spahn je pod dvojitým tlakem: existují koaliční partneři SPD, kteří prosazují více vakcín z Německa a závodu Biontech, který dosud nebyl otevřen, se věnuje důležitost, jako by celý svět mohl byl vyléčen z Marburgu již od března. FRANKFURTER RUNDSCHAU požaduje, aby politici nalili všem občanům čisté víno. Místo toho, aby mlhavě hovořili o těžkých týdnech do Velikonoc, měli by konečně říci, co všichni stejně předpokládají, že uzamčení bude pokračovat i po 31. lednu. Pak by se daly začít hledat kreativnější a diferencovanější pravidla ochrany zdraví než jen požadavek nošení respirátoru FFP2 uložený bavorským premiérem Markusem Söderem, klade otázku prestižní list.2

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.