Richard Seemann: Merkelová uvažuje nasadit ruský Sputnik

06.01.2021 17:04

Německá spolková vláda i zemské vlády se dohodly na dalších omezeních proti pandemii Covid-19, která si včera vyžádala dalších tisíc obětí.

Richard Seemann: Merkelová uvažuje nasadit ruský Sputnik
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Stanoveným cílem zůstává snížení sedmidenního výskytu na hodnotu méně než 50 nových infekcí na 100 000 obyvatel. Z tohoto důvodu budou dále uzavřeny restaurace a obchody, které nejsou pro život důležité, zatím až do konce měsíce. Toto opatření se týká škol i školek, které nebudou provozovány další tři týdny.

Anketa

Vadí vám tempo očkování v ČR?

hlasovalo: 13424 lidí

Oznámení přišlo na společné konferenci spolkové kancléřky Angely Merkelové s 16 šéfy spolkových zemí, která předpokládá zpřísnění předchozí předpisů v místech se zvýšeným výskytem více než 200 infikovaných na sto tisíc osob. Tam by měl být na 15 kilometrů od místa bydliště omezeny kontakty. Domácnostem by mělo být dovoleno sejít se pouze s jednu další osobu. Merkelová označila opatření sice za drastická, ale nutná. Navíc mutace viru objevená ve Velké Británii je k tomu dalším důvodem.

Starosta Berlína sociální demokrat Michael Müller zdůraznil, že ač toho bylo dosaženo hodně, vzhledem k rostoucímu počtu infekcí dochází ke stresu ošetřujícího personálu v nemocnicích. Bavorský ministerský předseda Markus Söder hovořil o obtížné situaci pro celou zemi. Předpokládá, že počet infekcí je v současné době příliš vysoký a vyzval k trpělivosti a ohleduplnosti.

Kancléřka Merkelová chce ve středu s odpovědnými ministry projednat, jak lze vyrobit více vakcín proti Covid-19. Zúčastní se ho spolkový ministr zdravotnictví Heiko Spahn, ministr hospodářství Peter Altmaier, vedoucí kancléřství Helge Braun a ministr financí vicekancléř Olaf Scholz. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že schůzka by měla projednat, zda a jak by mohla být koordinována a podporována rychlejší produkce vakcín v Německu. Několik spolkových zemí a opozice, ale také vládní sociální demokracie kritizují jejich nedostatečné a příliš pomalé dodávky. Zatím však v prvním čtvrtletí budou moci být očkovány pouze prioritní skupiny.

Merkelová proto včera také hovořila s ruským prezidentem Vladimírem Putinem o možné spolupráci těchto dvou zemí při společné výrobě vakcín. Během telefonního hovoru byly dohodnuty další diskuse mezi ministerstvy zdravotnictví. Již v polovině srpna Rusko schválilo svou vakcínu „Sputnik V“ a široce ji nasazuje při vakcinaci populace.

Nová rozhodnutí vládních špiček mají smíšenou odezvu. Např. místopředseda Spolkového sněmu za liberální FDP Wolfgang Kubicki ostře kritizoval omezení svobody pohybu. Myšlenka tohoto nástroje nemá podle jeho názoru žádné výslovné právní zakotvení, a jde o nástroj, o kterém opět neproběhla žádná parlamentní debata a o kterém se jedná za zavřenými dveřmi. Naopak lékařské odbory a sdružení měst je vítají jako nezbytná opatření, kdy pandemie se šíří v deseti tisícových počtech.

Sdělovací prostředky poukazují, že v minulém roce soudy často přijímána četná diskutabilní vládní rozhodnutí. Potřeba nosit roušku, například při nakupování v supermarketu nebo při cestování v autobusech a vlacích, byla častým problémem soudnictví, které ve velké většině případů to však považovalo za rozumné omezení. Když se školy později v tomto roce znovu otevřely, nejvyšší správní soudy v Bavorsku a Šlesvicku-Holštýnsku také potvrdily požadavek roušek ve třídách. Pouze v několika výjimečných případech byli studenti osvobozeni od tohoto požadavku.

Vzhledem k zvýšenému riziku infekce na bohoslužbách byly ve větší míře zakázány vyhláškami, Spolkový ústavní soud koncem dubna vydal pak rozhodnutí požadující bližší odůvodnění. Úřady by obecně neměly zakazovat náboženská shromáždění a měly by alespoň ověřit, zda jsou v jednotlivých případech možné výjimky. Ústavní soudci ve všech rozhodnutích objasnili, že tyto zákazy hluboce zasahují do základního práva na svobodu víry. Mohou být vhodné pouze v extrémních výjimečných situacích, například pokud by došlo ke kolapsu zdravotního systému.

Byla posílena svoboda demonstrací a soudy musely v roce 2020 zvlášť často řešit zákazy shromažďování. Například, když kritici opatření, jako je „iniciativa laterálního myšlení“, požadovali demonstrace, které byly poté zakázány. Spolkový ústavní soud v několika rozhodnutích zdůraznil velký význam základního práva na svobodu shromažďování s tím, že v demokratickém ústavním státě je to nesmírně důležité zboží. Proto nesměly být zakázány plošně a úřady je vždy musely kontrolovat, zda by se mohly uskutečnit za určitých podmínek. Musel však být dodržován požadavek na nošení roušek, požadavek vzdálenosti a omezení účastníků jako předpoklad ochrany široké veřejnosti před vážnými zdravotními riziky.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…