Luhačovice: Bezpečí pacientů je priorita lázní

03.11.2020 7:34

Bezpečnost lázní je na vysoké úrovni. Nouzový stav pro ně nezavádí žádná mimořádná opatření. Přinášíme vám prohlášení prezidenta Svazu léčebných lázní ČR Eduarda Bláhy.

Luhačovice: Bezpečí pacientů je priorita lázní
Foto: luhacovice.cz
Popisek: Lázně Luhačovice

V atmosféře strachu z nákazy koronavirem chtějí zástupci léčebných lázní ujistit, že jejich zařízení jsou pro pacienty bezpečná. „Vzhledem k léčebné povaze členských lázní SLL se jedná o zařízení s mnohonásobně vyšší mírou hygienických opatření, než s jakou se setkáte v běžných ubytovacích zařízeních, obchodech apod.“ zdůrazňuje Eduard Bláha, prezident Svazu léčebných lázní ČR (SLL).

Lázeňští hosté před nástupem do lázní zasílají čestné prohlášení o neexistenci příznaků virového infekčního onemocnění, po příjezdu je jim měřena teplota a jsou vyšetřeni lázeňským lékařem. Návštěvníci se zvýšenou teplotou nejsou k lázeňské léčbě přijati. Díky délce léčebného pobytu, která se pohybuje mezi dvěma a třemi týdny, pobývají pacienti dlouhodobě v uzavřené a zdravotné dozorované homogenní společnosti. Veškerý personál lázní je denně kontrolován. Navíc je třeba si uvědomit, že se jedná o zdravotnická lůžková zařízení, kde nebylo používání roušek přerušeno ani během letních měsíců, která jsou několikrát denně desinfikována a kam má veřejnost pouze omezený vstup.

Kulturní a další společenská setkávání byla omezena již od počátku září. Vzhledem k aktuálním státním opatřením se snížilo i riziko, že se s infekcí hosté potkají i mimo lázeňské zařízení v tančírnách a podobných zařízeních. Právě takový provoz byl primárním zdrojem nákazy v medializované kauze z Františkových Lázních.

„Je-li již v populaci podle odborníků okolo pěti a více procent lidí Covid pozitivních, a to bez jakýchkoliv příznaků, tak je jasné, že se záchytu onemocnění nelze vyhnout ani v lázních. Jde o to, aby byl relativně nižší než jinde a provozovatelé lázní na takovou situaci rychle a správně reagovali. Důležité je respektovat nejen 3 deklarovaná R – ruce, roušky, rozestupy, ale přidat i nejdůležitější čtvrté R – rozum. Jen on nám pomůže vyhodnocovat situaci okolo nás odpovědně, nepropadat paralyzující panice, ani nic nepodcenit a chovat se odpovědně k sobě i okolí,“ dodává dr. Bláha. „Je třeba lidem stále připomínat, že strach by neměl být důvodem k odkládání léčby zdravotních obtíží, a to samozřejmě nejen v lázních,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…