Gazdík (STAN): "Mlžiti kyanid, mlčeti fenol?" Zveřejněte vzorky

25.01.2021 17:16

Doplížili jsme se k završení dalšího - čtvrtého měsíce od katastrofické otravy Bečvy. Co se v posledním měsíci změnilo ze strany policie, inspekce životního prostředí, ministra životního prostředí či starosty Valašského Meziříčí? Taktika mlčení a mlžení je zdá se ideálním řešením.

Gazdík (STAN): "Mlžiti kyanid, mlčeti fenol?" Zveřejněte vzorky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Jen u policie šlo zaznamenat jakési aktivity v pátrání, snad na správném místě, když už bohužel nelze říci ve správný čas. Aktuální informace Deníku Referendum a dalších důvěryhodných zdrojů ale i naději v tento orgán značně podlomují.

Soudní znalec, v jehož výsledek práce je vkládána naděje na prosvětlení případu, jak víme, oznámil potřebu více času. Jak dlouhou dobu navíc však potřebuje, můžeme jen spekulovat. Odborníci z expertního týmu z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Fakulty rybářství a ochrany vod, ale mají podle Hospodářských Novin na zpracování a dodání jejich znaleckého pomocného posudku pro hlavního znalce termín až do konce března. Stejně jak u předchozí tříměsíční lhůty, kdy jsem o její sdělení veřejnosti apeloval na ministra vnitra Jana Hamáčka, budu stejně postupovat i nyní, po překročení trvání měsíce lhůty druhé.

Od prosince mám v kanceláři na stole připraven podnět pro Generální inspekci bezpečnostních sborů na postup policie. Doposud jsem doufal v odpovědnou práci policie a žil v domnění, že stěžejní znesnadnění či zmaření vyšetřování bylo zapříčiněno předáním případu v dezolátním stavu po prvních dnech šetření Českou inspekcí životního prostředí. To je sice pravda, ale zřejmě to není zásadní odůvodnění, proč policie nekoná efektivněji. A proto k podnětu na GIBS již nalézám opodstatnění a nabývám přesvědčení, že je nejvyšší čas k jeho podání.

Nejvyšší zástupce reprezentace životního prostředí u nás, ministr Richard Brabec, se od konce minulého roku raději odmlčel. V jeho konkrétním případě je to možná lepší řešení, něž když se na podzim ke kauze vyjadřoval, ale rozhodně to není z hlediska jeho pozice správně. Na mé výzvě k jeho rezignaci stále trvám. Stejně neúnosná je situace ve vedení ČIŽP a jak jsem aktuálně zmínil na tiskové konferenci z Poslanecké sněmovny (19. 1. 2021), vyzývám inspekci ke zveřejnění jak jejích analýz, tak především časů a míst odběrů. Sama policie uvedla vícekrát, že informační embargo neplatí pro vlastní zjištění státních orgánů nebo jiných institucí mimo policii. A právě inspekce předala výsledek svého šetření policii již 25. 9. 2020! V opačném případě vidím opět nevyhnutelnost personální změny na pozici ředitele ČIŽP.

Důvody k otřesu křesla jsou opodstatněné i ve vedení Valmezu. Starosta Stržínek, přes jeho prohlášení z prvních hodin otravy, že z podniků z území města havárie nepochází, přes čtyřdenní neinformování svých občanů o zákazu vstupu do Bečvy, se aktuálně potýká s otázkou, zda mlčet, či mluvit. Dříve se totiž ohrazoval, že policie udělila mlčenlivost na údaje z kauzy, dokonce pod několika milionovou pokutou. Po vyjádření policie o neexistenci informačního embarga a po neutichajícím tlaku veřejnosti prohlásil, že se formou e-mailu dotáže 21. 12. 2020 policie, zda tedy může nebo nemůže o podrobnostech k otravě mluvit. Dodnes neznáme odpověď policie. Pouze díky vlastní iniciativě z řad občanů víme, že i skoro po měsíci policie vede v tomto ohledu s panem starostou komunikaci, což je sdělení nešťastné pro obě strany dialogu.

Ve spojení jsem také, a to především díky osobní komunikaci mého asistenta, s občany hnutí STAN PROVALMEZ, jimž také není lhostejná kauza otrávené Bečvy. Díky jejich zajímavým informacím a aktuálním zprávám z Valmezu a okolí se mně daří hlouběji nahlédnout do místních poměrů a fungování města i zdejších podniků. V pátek 15. 1. 2021 proběhlo jednání členů STAN PROVALMEZ s mým asistentem Markem Smetanou, kde společně probrali aktuální i dřívější slabá místa v oblasti životního prostředí města a okolí a jejich možná řešení v budoucnu prostřednictvím krajské a celostátní politiky a také z hlediska komunální úrovně, jak výše naznačeno.

Závěrem bych rád poděkoval za nedocenitelnou vlastní iniciativu veřejnosti, představitelů místních rybářů a ostatních uskupení občanů, díky jejichž sílícímu hlasu se kauzu nepodaří uvést v zapomnění, o což se také vší silou zasazuji.

Neubráním se ještě poznámce k pingpongovým míčkům: Jak je možné, že pokus s fluorescentem  u výusti z rožnovské Tesly, která je několik kilometrů vzdálená od otravy, a proto v případu vcelku nepodstatná, nebyl průkazný, protože dle vyšetřovatelů uvedené barvivo nemá stejné fyzikální vlastnosti jako kyanid, a proto se při pokusu rozprostřelo v korytu Bečvy daleko dříve než toxické látky a následně policie provádí pokus s pingpongovými míčky v kanalizaci areálu Dezy? Mlžiti. Mlčeti. Smáti se? Plakati!

Děkuji za přečtení a zamyšlení se v tomto novém roce, v jehož druhé polovině bude mít každý z nás v rukou budoucnost i z hlediska zamezení podobným katastrofám či zamezení obdobných průběhů jejich vyšetřování.

Petr Gazdík, poslanec PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Fiala měl dávno toho bezcitného cynika Novotného vyloučit

16:14 Kubisková (Přísaha): Fiala měl dávno toho bezcitného cynika Novotného vyloučit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řeporyjskému starostovi Pavlu Novotnému a jeho hrub…