Hejtman Grolich: Člověk od stolu něco vymyslí, ale je potřeba to ověřit praxí

21.01.2021 20:41

Chytré hlavy pohromadě: kraj, univerzity i nemocnice chystají očkovací centra spolu.

Hejtman Grolich: Člověk od stolu něco vymyslí, ale je potřeba to ověřit praxí
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

Rychlost očkování i pohodlí seniorů na prvním místě. Pohyb stovek lidí denně se v očkovacích centrech musí plánovat na vteřiny.

Anketa

Zachrání nás vakcína proti covidu-19?

27%
73%
hlasovalo: 10416 lidí

Jihomoravský kraj má k dispozici čerstvá data o fungování velkokapacitního očkovacího centra na Brněnském výstavišti. Odborníci, kteří proces očkování prvních seniorů ve věkové kategorii 80+ sledovali, rozebrali celý proces „do posledního šroubku“. Přesně na vteřiny zmapovali, jak dlouho trvá nejen samotné očkování, ale i zdánlivě nepodstatné detaily jako chůze seniorů a odkládání oblečení, které ale ve výsledku očkování brzdí. Teď můžou naplánovat provoz očkovacích center v regionech tak, aby se ušetřil čas a zároveň nebylo pro seniory očkování psychicky ani fyzicky náročné. Společně s hejtmanem Janem Grolichem dokonce na dnešním společném workshopu (19. 1. 2021) stavěli odborníci model centra z Lega.

„Působí to možná vtipně, ale moc to pomohlo si očkovací centrum vizuálně představit. Srovnávali jsme modely očkovacích center i z různých krajů a je vidět, že člověk od stolu to sice nějak vymyslí, ale je potřeba to ověřit praxí. Měli jsme tu lidi z provozu na Brněnském výstavišti a jejich přímé zkušenosti byly tím největším přínosem,“ okomentoval výsledky workshopu s odborníky hejtman Jan Grolich.

Hejtman doplnil, že logistika očkování je nesmírně důležitá. Více než polovina ze současně očkovaných seniorů 80+ má totiž zhoršenou mobilitu, takže je pro ně důležité zkrátit vzdálenosti, zajistit aby se mohli v prostoru jednoduše orientovat a snadno poznali jednotlivé profese očkovacího týmu. Řešila se ale taky dostatečná kapacita k parkování u samotných center nebo možnost zřízení dočasných zastávek MHD poblíž.

„Praktickými tipy, nad kterými uvažujeme, jsou například výstupní prohlídka u lékaře ne po jednom, ale po 4 lidech, očkování po skupinkách, kdy se očkovaní během třicetiminutové čekací doby vzájemně kontrolují, ušetří se tak personál,“ doplnil Jan Grolich.

Velkou zátěží je administrativa. S tou nejvíce pomáhají dobrovolníci, kterých ale může být v menších městech nedostatek. Podle účastníků workshopu by řešením mohla být výpomoc skautů nebo studentů. Dobrovolníky by měli koordinovat lidé z Masarykovy univerzity, kteří s tím mají od jara zkušenosti. Vysoké učení technické zase představilo model, který vizuálně vykresluje pohyb lidí v rámci centra a dokáže tak odhalit možné nedostatky v organizaci ještě před tím, než dojde k samotnému očkování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

12:17 Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice.