Šedlbauer (Zelení): Sdílené elektrokoloběžky v Liberci? Dobrá zpráva, která by nás měla nakopnout

08.04.2021 4:31

Společnost Bolt oznámila spuštění systému sdílených elektrokoloběžek v Liberci. Tuto iniciativu vítáme. Pro skutečnou proměnu dopravy ve městě ale musí nejprve udělat svoje domácí úkoly vedení Liberce.

Šedlbauer (Zelení): Sdílené elektrokoloběžky v Liberci? Dobrá zpráva, která by nás měla nakopnout
Foto: Zelení
Popisek: Josef Šedlbauer

Jedna z příležitostí, které pandemie přinesla, je rychlejší ústup od automobilové dopravy v centrech měst. Lidé na home office tolik necestují, intenzita dopravy klesla a řada měst toho využila k úplnému uzavření obytných ulic nebo k vyhrazení cyklopruhů na komunikacích. Čerstvě zveřejněné výsledky sledování dopravy ve 106 evropských městech , která taková opatření udělala, prokázaly nárůst cyklodopravy od 11 do 48 %.

Anketa

Uspěl Jan Blatný ve funkci ministra?

26%
74%
hlasovalo: 3578 lidí

Uzavření ulic pomocí mobilních zábran a namalované pruhy na cestách jsou přitom velmi levná a rychlá opatření. Výsledky mají i ekonomickou hodnotu odhadovanou pro tato města mezi jedním až sedmi miliardami dolarů. Hlavním přínosem jsou dopady na zdraví, především kvůli nižšímu znečištění z automobilové dopravy. To je dosud podceňovaný tichý zabiják, který má jen v Evropě na svědomí statisíce předčasných úmrtí ročně.

„Liberec bohužel nepatří mezi města, která k něčemu takovému našla odvahu“, konstatuje zastupitel Josef Šedlbauer (Zelení), na jehož otázky k udržitelné dopravě vedení města nemělo na březnovém zastupitelstvu žádné odpovědi. Naopak, loni na jaře byl zrušen systém půjčovaných „růžových“ kol.

„Dobrá zpráva je, že společnost Bolt teď v Liberce spouští sdílení elektrokoloběžek, které mají šanci růžová kola alespoň částečně nahradit. Je to ale jen jeden střípek do změn v dopravě, které město musí udělat, abychom dál neztráceli v kvalitě života“, zdůrazňuje Šedlbauer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

16:14 Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

Recenze knihy Jánose Zolcera. Nakladatelství Slovart Praha 2023, ISBN 978-80-276-0579-8, 408 stran.