Hvížďala: Klausův projev byl až na výjimky banální

01.01.2010 16:36

Václav Klaus v novoročním projevu vyslal silnou kritiku k předsedům ČSSD a ODS, všiml si politolog Jan Kubáček. Karla Hvížďalu zase zaujal rozpor v prezidentových slovech.

Hvížďala: Klausův projev byl až na výjimky banální

Server ParlamentníListy.cz požádal o hodnocení novoročního projevu Václava Klause politologa Jana Kubáčka a mediálního odborníka Karla Hvížďalu. Oba oslovení hodnotí projev dosti rozdílně.

Podle Kubáčka Klaus nasměroval na své poměry dosti ostrou kritiku k lídrům nejsilnějších stran. "Nejsilnějším podtitulem pro mne bylo pokárání Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka. Václav Klaus se nepřímo parodicky vyjádřil o Topolánkově Vizi 2020, a to když kritizoval zahleděnost do budoucnosti na úkor toho, co se děje teď, Jiřího Paroubka zase velmi silně pokáral za populismus," soudí politolog.

"Jistým pokáráním Topolánka a Paroubka bylo i vyzdvižení role Jana Fischera," říká dále Kubáček. "Václav Klaus si uvědomuje, že ho Jan Fischer politicky neohrožuje, protože v politice dlouhodobě nechce setrvat. Fischer u veřejnosti oblíbený, a tak Klaus spojil pochvalou jeho kabinetu příjemné s užitečným."

Co se vizuální působivosti týče, scéna byla podle politologa tradiční. "Bysta T. G. Masaryka, výběr literatury i fotografie Margaret Thatcherové, tentokrát na dosti viditelném místě, to vše je připomenutí důrazu tradice."

Kubáček v této souvislosti poznamenal, že zatímco u nás Margaret Thatcherová do takové tradiční scény jakožto ikona konzervativní politiky zcela zapadá, v Británii by tomu bylo úplně jinak, "je tam vnímána mnohem kontroverzněji".

Banalita a rozpor

Kritičtěji se ke Klausovu projevu vyjádřil Karel Hvížďala. Podle něho byl obsah prezidentova vystoupení "spíše až banální". Hvížďalu zaujal Klausův apel na tradiční křesťanské hodnoty, i když v něm prý byl určitý rozpor. Kritiku politické scény Hvíždala označil za tradičně klausovskou, ničím výjimečnou.

"Projev pana prezidenta měl snad jedinou zvláštnost. Kromě toho, že si neodpustil, jak už je jeho zvykem, rýpnout do Mirka Topolánka a Evropské unie, mě zaujalo spíše to, že sázel na tradiční křesťanské hodnoty. Mluvil o rodině, úctě k bližním, toleranci a respektu."

"V závěru si ale protiřečil, když říkal, že nemáme myslet na to, co bude za 50 let, když říkal, že tohle bychom měli přenechat spíše nějakým autorům sci-fi literatury. Přitom právě myšlení na to, co bude po nás, v jakém světě budou žít naši potomci, to je součást křesťanských hodnot," všiml si Hvížďala.

"Jinak bilance uplynulého roku byla banální, podobně banální byl i souhrn toho, co nás očekává v roce 2010," dodal Hvížďala. Klaus podle něho ničím nepřekvapil, když mluvil o tom, že nás čekají volby, po nichž doufá, že budeme mít pevnou vládu.

Prohlédněte si celý projev ZDE
Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Leinert

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…