Občanští demokraté Klausův projev ignorují

01.01.2010 20:20

Reakce vrcholných politiků ODS na projev zakladatele a dlouholetého předsedy Václava Klause? Nemožné. Strana mlčí.

Občanští demokraté Klausův projev ignorují

Novoroční projev prezidenta je jednou z nejsledovanějších politických událostí roku. Během několika hodin se k němu vyjádřili politici celého politického spektra. Redakci ParlametnichListu.cz se podařilo během několika hodin získat reakce desítek politiků. Až na jednu výjimku. Politiků ODS.

Předseda ani místopředsedové strany na opakované telefonáty nereagovali. Podobně na tom byl i mluvčí občanských demokratů Martin Kupka. Již krátce po skončení Klausova projevu ParlamentnimListum.cz sliboval reakci Mirka Topolánka.

"Reakci předsedy Topolánka každopádně zjišťuji," přislíbil redakci s tím, že komentáře vedení ODS bude tak jako tak posílat i největší zpravodajské agentuře v zemi ČTK.

Ani po šesti hodinách, kdy se již dávno vyjádřili všichni ostatní předsedové parlamentních i neparlamentních stran, nebylo možné z vedení ODS komentář na prezidentův projev získat.

"Snažil jsem se o to, pan předseda ale projev neviděl, prosím o shovívavost," omlouval se ParlamentnimListum.cz v pátek večer mluvčí.

ODS si musí odpočinout

Na dotaz, jak je možné, že se kromě vedení ODS vyjádřili politici z celého politického spektra nabídl Kupka následující vysvětlení: "Je to výjimečná situace si odpočinout před volebním kláním. Navíc Mirek Topolánek se k novoročním projevům nevyjadřoval nikdy."

Krátké nahlédnutí do historie však hovoří o opaku. Například v roce 2005 Mirek Topolánek věnoval reakci na novoroční projev Václava Klause 5 procent vysílacího času v Otázkách Václava Moravce. Možná k tomu dojde i tuto neděli, kde se ve stejnojmenném pořadu Topolánek utká s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.

Jako další argument nemožnosti získání reakcí nabídl mluvčí ODS v době mobilního věku vysvětlení, že špičky ODS jsou mimo Prahu. Přitom předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg neváhal se svou reakcí volat redakci až z daleké Keni.

Jediné vyjádření z ODS se tak podařilo získat během novoročního odpoledne pouze od místopředsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové. Ta navíc uvedla, že živě projev nesledovala. Podobně později zareagoval sms zprávou i místopředseda strany Petr Gandalovič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…